Bez osobne iskaznice više od 248 tisuća građana

TNT GROUP

Osobnu iskaznicu Bosne i Hercegovine trenutno nema 248.206 građana, dok je nešto veći broj osoba bez vozačke dozvole, čak 258.523, podaci su Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) Bosne i Hercegovine.

Naime, kako su kazali za “Nezavisne novine”, ovi podaci se odnose na ukupan broj osoba kojima su istekli osobni dokumenti, a nisu podnijeli zahtjeve za izdavanje novog dokumenta.

Napominju da, kada su u pitanju vozačke dozvole, treba imati u vidu da određen broj osoba zbog starosne dobi nije u mogućnosti upravljati motornim vozilima, te da iz tih razloga nemaju važeći dokument.

“Broj osoba s aktivnim prebivalištem koja su posjedovala vozačke dozvole, a trenutno nemaju aktivnu vozačku i nisu podnijeli zahtjev za njezino produženje je 258.523, ali treba imati u vidu starosne godine, odnosno 184.716 osoba je u dobi od 65 i manje od 65 godina, a 73.807 osoba ima više od 65 godina starosti”, navode iz IDDEEA.

Kada je riječ o osobnim iskaznicama u Bosni i Hercegovini ovaj dokument nema više od 248.000 građana, a iz IDDEEA podsjećaju da je osobna iskaznica javni dokument kojom se dokazuje identitet, činjenica mjesta i datuma rođenja, prebivališta, odnosno boravišta za raseljene osobe i državljanstva BiH.

S obzirom na činjenicu da je posjedovanje osobne iskaznice zakonska obveza, svaki državljanin stariji od 18 godina, s prebivalištem u Bosni i Hercegovini, dužan je imati osobnu iskaznicu izdanu u mjestu prebivališta.

Prema podacima kojima IDDEEA raspolaže za 2021. godinu, bez važeće osobne iskaznice bilo je 241.644 građana, dok je taj broj povećan u 2022. godini za oko 1.000 ljudi, te je prema službenim podacima bez ovog dokumenta bilo 242.869 osoba.

Navode da su to službeni podaci za građane bez važećih dokumenta za prethodne dvije godine, bez podnesenog zahtjeva za izdavanje novog dokumenta.

Kako ističu, rok za podnošenje zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice je 60 dana nakon navršenih 18 godina života ili 60 dana nakon što se osoba stalno nastani u BiH, ako je navršila 18 godina života.

Rok za podnošenje zahtjeva za zamjenu osobne iskaznice je 15 dana prije isteka postojeće.

Iz Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH napominju da je za kršenje ove zakonske obveze propisana novčana kazna od 30 do 300 KM.

Objava Bez osobne iskaznice više od 248 tisuća građana pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima