BiH dobiva tri važna zakonska rješenja

TNT GROUP

Unatoč izazovima, kojih ne manjka na unutarnjem i vanjskopolitičkom planu, državna vlast, odnosno stranke koje čine Vijeće ministara, ponovno je pokazala kako se, uz međusobno uvažavanje i dijalog, rješenja mogu postići na zadovoljstvo svih.

Dokaz tomu je i održana sjednica Vijeća ministara na kojoj su usvojena tri nova zakonska rješenja – izmjene i dopune Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH (VSTV BiH), Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA), piše Večernji list.

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković je nakon sjednice uputio na značaj donesenih rješenja, naglasivši kako je nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi dio oblasti reforme javne uprave te je također jedan od europskih prioriteta i može se smatrati još jednim iskorakom.

Uz to, donošenjem izmjena zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u intencija je, naglasio je Konaković, popraviti sporni tajming u kojemu VSTV nije mogao dio integriteta uspostaviti onako kako je zakonom predviđeno. O značaju novog zakonskog rješenja o državnoj službi govori o obuhvat izmjena, kao i niz novina s kojima BiH podiže standarde u ovom području. Izmjenama i dopunama zakona, koji je usuglašen sa stručnjacima SIGMA-e i mišljenjem Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH, stvaraju se uvjeti za uspostavu registra zaposlenih u institucijama BiH kao jednog od ključnih uvjeta za početak sustavne reforme javne uprave na državnoj razini.

Istodobno se u Zakon uvodi novo radno mjesto – inspektor i jača njegova pozicija službenika s posebnim ovlastima. Izmjenama će se omogućiti većem broju zainteresiranih osoba prijava na javni natječaj, olakšati proces predaje dokumentacije te ubrzati proces zapošljavanja.

Novina u zakonu je omogućavanje i drugim osobama, koje nisu državni službenici ili zaposlenici, podnošenje prijava ako imaju saznanje о učinjenim povredama službene dužnosti. Izmjenama i dopunama zakona, koji je pripremilo Ministarstvo pravosuđa u suradnji s Agencijom za državnu službu BiH, vrši se i njegovo usklađivanje s odredbama Zakona о plaćama i naknadama u institucijama BiH. Kada je riječ o izmjenama Zakona o VSTV-u, za 90 dana pomiče se rok za uspostavu i operativnost Odjela za provedbu postupka pо izvješćima, koji bi u novom roku trebao biti operativan do 23. ožujka 2024., piše Večernjak.

Izmjene Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi za cilj imaju prilagodbu potrebama prakse, pri čemu je zakon usklađen sa zahtjevima iz protokola II Multilateralnog sporazuma o stvaranju Europske zajedničke zrakoplovne oblasti (ECAA) u pogledu naziva i organizacije djelatnosti. Dopune zakona osiguravaju pružanje usluga u zračnoj plovidbi u svim kontroliranim zračnim lukama u BiH, uključujući i one osnovane nakon stupanja na snagu zakona.

Post BiH dobiva tri važna zakonska rješenja je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima