BiH za 10 godina napustilo 660.000 osoba; uvozimo radnu snagu

TNT GROUP

Uvoz radne snage u Bosni i Hercegovini postaje već praksa.

Broj radnika koji iz Bangladeša, Turske i Nepala dolaze raditi u našu zemlju povećan je za 30 posto, što je, zapravo, posljedica odlaska domaće radne snage na tržište zapadne Europe.

Od 2013. godine do danas iz Bosne i Hercegovine je otišlo oko 660 tisuća ljudi. Nepravda, korupcija, nemogućnost zaposlenja – samo su neki od razloga, kaže Ervin Mešanović koji posreduje upravo pri zapošljavanju medicinskog kadra u Austriji. Nije mu jednostavno kada se svakodnevno, osobito oni mladi, raspituju kako napustiti zemlju.

Svake godine minimum tisuću učenika izlazi i da budemo realni – zaposli se od njih stotinu do dvije, a šta je s ostalima?, kazao je vlasnik agencije za posredovanje pri zapošljavanju Ervin Mešanović.

Koliko se odlazak kvalificirane radne snage održava na nas, najbolje znaju svi oni koji su u zadnje vrijeme pokušali angažirati molera, keramičara, električara ili vodoinstalatera.

Građevinski radnici, ugostitelji, kuhari. Pojedine djelatnosti se za posljedicu sve više oslanjaju na stranu radnu snagu. To pokazuju i podaci prema kojima je samo od siječnja do studenoga odobreno više od 3.000 radnih dozvola stranim državljanima.

Svi poslodavci koji traže radnike iz strane zemlje i nađu ga, obrate se nama. Postoji obrazac, zahtjev koji podnesu. Na tom obrascu je navedena i dokumentacija koju treba dostaviti uz obrazac.

Mi i naše kolege, stručni suradnici, to sve pregledaju. Ako je sve uredu, spakira se i šalje se Federalnom zavodu za zapošljavanje, mišljenja je Neadžad Veladžić, direktor službe za zapošljavanje USŽ.

Poduzetnici se trude zadržati radnike. Nemaju mnogo prostora da daju veće plaće, jer nije bilo ni podrške od strane države po pitanju subvencije. Stoga su bili primorani uvoziti radnu snagu iz Bangladeša, Indije, Filipina…, dodao je PR menadžer portala za zapošljavanje Dominik Raškaj.

Bude li nastavljen sadašnji trend iseljavanja i uvoza radne snage, postavlja se pitanje tko će u budućnosti na ovim prostorima živjeti. Hoće li i dalje vladati nacionalne stranke, ali nekih drugih naroda…, izvijestio je BHRT.

Post BiH za 10 godina napustilo 660.000 osoba; uvozimo radnu snagu je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima