Bolja zgrada ne znači više letova

TNT GROUP

Poželjno je ulagati u infrastrukturu, ali…

Aerodrom Mostar će uskoro dobiti novi izgled. Nedavno je započet ambiciozan projekt preuređenja ovoga objekta s ciljem stvaranja uvjeta za bolja iskustva putnika. U sklopu projekta planirano je preuređenje interijera i eksterijera zgrade, a cilj je, kako je poručeno, stvoriti suvremeni i privlačan ambijent, s fokusom na unapređenje iskustva putnika.

Pritom je na stranici objavljena skica budućeg izgleda. Direktor Marko Đuzel kaže kako je cilj stvoriti suvremen i privlačan ambijent, s naglaskom na putnike, što će bez sumnje utjecati i na poboljšanje poslovanja.

– Vanjski radovi su već započeli. Cilj je onaj izgled kakav smo dobili u vremenu nekadašnje SFRJ zamijeniti modernim i ugodnim oku. Unutarnji radovi će započeti iza Nove godine. Uz moderniji izgled, najvažnije je stvoriti veći protok putnika, a za opremanje, odnosno uređenje enterijera i eksterijera ćemo uložiti oko stotinu tisuća maraka. Na projektu rade domaći ljudi, rekao je Đuzel za portak Klix.

Letovi za Zagreb

Očekuje da će obnova interijera i eksterijera zgrade značajno pridonijeti vizualnom dojmu te poboljšati funkcionalnost prostora, što bi se trebalo odraziti na i bolje poslovanje, s obzirom na to se već planiraju uvesti i nove aviolinije, koje će dodatno dati na značaju mostarskog aerodroma.

Jedan od ključnih ciljeva je usklađivanje Aerodroma Mostar s najvišim standardima, čime će se povećati konkurentnost i atraktivnost za putnike. Modernizacija će obuhvatiti prostorne promjene, tehnološka unapređenja i estetske inovacije.

Što se poslovanja tiče, Croatia Airlines je prije dva dana izabrana kao “pobjednik” nedavno raspisanog javnog poziva za održavanje tri tjedna leta između Mostara i Zagreba u 2024. godini. Bila je to jedina aviokompanija koja se prijavila na konkurs koji su organizirale lokalne vlasti u Mostaru za letove prema glavnom gradu Hrvatske.

Vrijednost ugovora nije objavljena. Ugovor između Zračne luke Mostar i Croatia Airlinesa bit će potpisan idućeg mjeseca, dok je prošlog tjedna hrvatski prevoznik u prodaju pustio karte za rutu tokom 2024. godine.

Lokalne vlasti raspisale su još jedan javni poziv za uvođenje letova iz Mostara prema drugim europskim destinacijama u povratku za subvencije. Ranije ove godine Zračna luka Mostar priopćila je da je u pregovorima s hrvatskim prijevoznikom o mogućim redovnim linijama za Rim.

– Obnova zgrade Zračne luke neće značiti više putnika kroz nju, ali je dobro i pohvalno da se poboljšaju uvjeti. Nama je potrebno sufinanciranje letova i smatram da nam je neophodan još jedan hab. Ja se iskreno nadam da će se to realizirati. Mislim i da bi bilo poželjno da se u sve uključe i druge općine i gradovi čije stanovništvo gravitira ka Mostaru, rekao je vijećnik Silvio Bubalo.

Bolja godina

Sudeći prema svim aktivnostima, mostarsku luku čekaju vedriji dani. Aerodrom je nedavno uspješno prošao IATA nadzor ili nadzor međunarodnog udruženja zračnih prijevoznika, koji se odnosio na provjeru zadovoljavanja propisanih normi u radu zimske službe čija je osnovna zadaća odleđivanje aviona uslijed loših vremenskih uvjeta.

Uspješan prolazak kroz ovaj nadzor predstavlja značajan trenutak za aerodrom budući da je ovo prvi provedeni audit od strane IATA inspektora.

Zračna luka Mostar je inače u listopadu ostvarila promet od 2621 putnika (717 u listopadu 2022.). Svi su bili inozemni, nije bilo domaćih, a jedan je bio u tranzitu. 1461 putnik je bio dolazni, a 1159 je bilo odlaznih. Mostar je ostvario 76 operacija (38 u listopadu 2022.), od čega je bilo 64 operacije na redovnim linijama i 12 operacija generalne avijacije.

N. K.dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima