Budućnost vinogradarstva u Imotskom: Dronovi moraju biti dio procesa ako želite proizvesti vrhunsko vino

TNT GROUP

Razvijenije države, posebno one gdje je poljoprivreda ključna grana razvoja, već odavno koriste sofisticiranu tehnologiju na svojim poljoprivrednim površinama. U vinogradarstvu posebno.

Mi zaista zaostajemo u tom pogledu, ali je očigledno da će ovaj trend korištenja bespilotnih letjelica, dronova, definitivno stići i do ozbiljnih proizvođača vina. Tako su imotski vinogradari, vlasnici poznatih imotskih mini vinarija čija se vina već nalaze na stolovima vinopija širom Europe, imali priliku upoznati se s primjenom dronova u razvoju i nadgledanju svojih vinograda, izvještava Slobodna Dalmacija.

Ministarstvo poljoprivrede sa svojim stručnjacima je održalo prvo zanimljivo predavanje na temu “Primjena bespilotnih letjelica u vinogradarstvu”, nakon čega je uslijedilo demonstracijsko predavanje direktno u vinogradima. Ova demonstracija o korištenju dronova u vinogradima imala je nekoliko segmenata.

Prvo, uvodno predavanje o daljinskim istraživanjima i kartiranju poljoprivrednih površina uz pomoć bespilotnih letjelica u svrhu precizne poljoprivrede, te drugo, vrste bespilotnih letjelica i vrste senzora koje mogu nositi.

Također, imotskim vinogradarima su predstavljene zakonske osnove, tko ima dozvolu za upotrebu bespilotnih letjelica, pripreme prije letenja, izvođenje letnih operacija, korištenje umjetne inteligencije u preciznoj poljoprivredi, prikupljanje i korištenje podataka, te njihova obrada.

Vinogradari su posebno bili zainteresirani za demonstraciju rada multispektralnog drona u samom vinogradu. Cjelokupna prezentacija održana je na OPG-u poznatog vinogradara Nikice Katića, prvo u Lovreću, a zatim na plantažnim vinogradima u Prolom blatu.

Budućnost vinogradarstva u Imotskom: Dronovi moraju biti dio procesa ako želite proizvesti vrhunsko vino

– Pokazali smo zainteresiranim imotskim poljoprivrednicima, vinogradarima, primjenu bespilotnih letjelica u njihovim vinogradima, što mogu očekivati od njih, kako pomoći pri prikupljanju potrebnih podataka, kako te iste podatke obraditi, te ih zatim implementirati u rast i razvoj njihovih vinograda, zaštitu, te na kraju i berbu.

Vjerujem da je interes imotskih vinogradara bio veoma prisutan tijekom cijele prezentacije i u bliskoj budućnosti specijalizirani dronovi bi mogli postati dio svakodnevne prakse u njihovim vinogradima – izjavio je Ivan Krušelj iz Ministarstva poljoprivrede.

– Pametna poljoprivreda je zapravo koncept koji koristi podatke i sustave za prikupljanje i praćenje tih podataka bez ljudske intervencije, čiji je zadatak nadzirati te podatke, koristiti ih i unaprijediti svoju proizvodnju.

Budućnost vinogradarstva u Imotskom: Dronovi moraju biti dio procesa ako želite proizvesti vrhunsko vino

Ovi podaci koje dobijemo putem modernih uređaja pomažu poljoprivrednicima da smanje potrošnju zaštitnih sredstava, gnojiva i ljudskog rada – kaže Ivana Rendulić-Jelušić iz tvrtke Alti-Agro d.o.o. koja se bavi ovom sofisticiranom tehnologijom.

– Svi ti sustavi su pametni, koristeći senzore koji su umreženi, povezani preko interneta i podaci se obrađuju pomoću računala i umjetne inteligencije.

Dakle, ovaj koncept pomaže poljoprivrednicima da bolje razumiju svoju proizvodnju kao vrstu podrške. Ovo su nove tehnologije koje prikupljaju podatke i precizno obrađuju površinu. Ovdje govorimo o preciznoj poljoprivredi.

Sva ova tehnologija, uključujući dronove, precizne snimke dijelova poljoprivrednih površina, visokorezolucijske snimke detalja na samoj biljci, plodu u bilo kojem sektoru poljoprivrede, itekako koristi poljoprivrednicima za sve kulture. Naravno, za različite kulture, koriste se različiti softveri i obrada podataka, ali tehnika je ista – ističe Rendulić-Jelušić.

– Ovo je bilo veliko iskustvo za nas, kako samo predavanje stručnjaka tako i primjena ovih letjelica i ostalih tehnologija u vinogradima.

Ono što sam ja, ali i moji kolege vinogradari i poljoprivredni stručnjaci koji su prisustvovali ovom događaju, vidjeli, mogu reći da smo svi impresionirani i vjerujem da ćemo, posebno oni ozbiljni u vinogradarstvu, ozbiljno razmotriti uvođenje ovih novih tehnologija.

Vidjeli smo koliko nam štedi vrijeme i resurse u uzgoju i obrađivanju vinograda, tako da nema sumnje u njihovu skoru primjenu i u Imotskom polju – rekao je dipl. ing. Viktor Zdilar iz OPG-a Katić.

Post Budućnost polijeće iz Imotskog: nema ti više proizvodnje vrhunskog vina ako iznad panjeva na vrijeme ne pustiš – dron! je prvi put viđen na Grude Online.

Izvor: ( www.grude-online.info / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima