Čeka se odluka Tužiteljstva, smrt Lane Bijedić ostaje misterija?

Više od četiri godine, koliko je prošlo od misteriozne smrti mlade Mostarke Lane Bijedić (19), koja je pronađena mrtva u večernjim satima, 6. listopada 2019. godine u rijeci Studenčici u Studencima kod Ljubuškog, nije poznata tužiteljska odluka. Tako je nepoznanica je li riječ o ubojstvu, samoubojstvu ili nesretnom slučaju.

Postupajući tužitelj Tužiteljstva Zapadnohercegovačke županije Josip Aničić kazao nam je da je riječ o osjetljivom predmetu.

– U tom predmetu je obiman broj dokumentacije i trenutno radimo na odluci – kratko nam je rekao Aničić.

Dugo vremena su kolale razne verzije o tom slučaju, koje su, baš kao i sada, puke špekulacije.

Tijekom dosadašnje istrage saslušano je više od 150 svjedoka. Među njima je nekolicina podvrgnuta i poligrafskom testiranju. Nekoliko puta su pregledavani snimci kamera koje su zabilježile tijek njenog kretanja, obavljena su vještačenja njenog telefona, odjeće, tragova s lica mjesta te brojne druge radnje.

U donošenju konačne odluke i kvalifikaciji samog djela, vjerojatno, najveći problem predstavljaju mišljenja dvojice vještaka koja su potpuno suprotna.

John Clark, forenzički vještak za patologiju Univerziteta u Glasgowu kojeg je Tužiteljstvo ZHŽ naknadno angažiralo u svom mišljenju i stručnom nalazu o načinu nastanka ozljeda na tijelu nesretne djevojke, nije podržao mišljenje iz obdukcijskog nalaza. On je naveo da je, najvjerovatnije, riječ o padu s visine, konkretno vijadukta iznad rijeke visokog 110 metara.

Dr. Dražen Damjanjuk, koji je uradio obdukciju, ostao je pri svom mišljenju i nalazu i nije se, kako je to ranije govorio za naš list, mogao usuglasiti s tim da su ozljede nastale usljed pada s visine.

Njena misteriozna smrt je potresla javnost BiH, ali i cijele regije. Svega dan prije odlaska na studij u Sarajevo, kao brucošica, pod potpuno nejasnim okolnostima, iz Mostara se autobusom odvezla u Čapljinu.

Do tih saznanja došlo se uz pomoć snimaka nadzornih kamera u ova dva grada. Potom se pješice s autobusne stanice u Čapljini zaputila prema naselju Trebižat, gdje joj se izgubio trag. Iznosilo se i da je nesretnu djevojku svjedok vidio na vijaduktu Studenci, ispod kojeg je njezino tijelo nađeno.

Ozljede koje je nesretna djevojka imala na glavi tipične su za udarce pesnicom ili nogom. Pogotovo kada je riječ o desnoj očnoj jabučici, to je morao biti izuzetno jak udarac vrhom stopala ili šakom – govorio nam je dr. Damjanjuk, ali i iznosio da je načinjena greška jer je dopušteno da se tijelo kremira.

Post Čeka se odluka Tužiteljstva, smrt Lane Bijedić ostaje misterija? je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima