Čović uputio prijedlog Izbornog zakona, evo kako bi se biralo Predsjedništvo

TNT GROUP

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović potvrdio je u ponedjeljak nakon sjednice Hrvatskog narodnog sabora (HNS) da je ostalim koalicijskim partnerima u državnoj vlasti poslao prijedlog izmjena Izbornog zakona.

Taj prijedlog je uputio predsjednicima SDP-a, NiP-a, NS-a i SNSD-a.

Prema njegovim riječima, nakon posljednjeg sastanka stranaka iz državne vlasti, njemu je pripala obaveza da u jedan dokument sastavi ono što će odražavati ono što su dogovorili na tom sastanku.

Ukazao je da se te predložene izmjene odnose na Središnje izborno povjerenstvo (SIP), izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i tehnička izborna pitanja, prenosi Klix.ba.

Potom se osvrnuo na prijedlog izmjena članova Predsjedništva.

Riječ je o prijedlogu iz Mostara od prije deset dana s kolegama iz Trojke pod uvjetom da se ne može promijeniti ustav – ne mijenjajući ustav da napravimo promjene koje će odraziti odnos da nije dobro da jedan narod bira predstavnika drugom narodu.

Ništa se ne mijenja u Republici Srpskoj, ni u Federaciji Bosne i Hercegovine pri izboru bošnjačkog člana Predsjedništva, ali smo dodali uvjetnu katerogiju. To je da onaj tko bude prvoplasirani pri izboru hrvatskog člana, mora biti prvi u barem tri županije od pet županija (ZHŽ, HNŽ, SBŽ, Livanjska i Posavska).

Ako ne bude u tri, onda barem u dvije županije. Ako ne bude u dvije, barem da bude u jednoj županiji, obrazložio je Čović.

Ukazao je da bi taj kandidat morao biti prvi u tri od pet županija u kojima živi veći postotak hrvatskog stanovništva, “kako bi se spriječilo da 99% onih koji nisu Hrvati biraju člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda”.

Čović je istaknuo i kako očekuje da se uskoro imenuje nedostajući sudac Ustavnog suda BiH, misleći na Marina Vukoju.

Post Čović uputio prijedlog Izbornog zakona, evo kako bi se biralo Predsjedništvo je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima