“Dan roze vrpce” obilježen i u Livnu

U organizaciji Udruge žena oboljelih i liječenih od karcinoma dojke “Bistrica”, u srijedu je u prostorijama PTC ‘Forum’ u Livnu obilježen “Dan roze vrpce”.

Svrha je manifestacije skrenuti pozornost javnosti na opasnost od malignih oboljenja, posebice žena kod kojih je karcinom dojke najčešća vrsta tog malignog oboljenja.

– Na prostoru Hercegbosanske županije od 2020.-2023. registrirano je 68 operiranih žena od kojih je 50 imalo karcinom, a 18 je imalo promjene i fibroadenime – istaknula je uime organizatora Slavica Gotovac, poručujući kako je važno da žene idu na redovite preglede kao i samopregleda.

Podizanjem svijesti o ovoj bolesti nastoji se, kažu u Udrugi, upoznati žene sa simptomima radi eventualnog ranog otkrivanja, te pružiti potporu ženama koje žive s tom bolešću.

Rad Udruge i današnju akciju podržala je dr. Ivan Cikojević, koji je koordinator projekta za rano otkrivanje raka dojke.

“Dan roze vrpce” je humanitarna akcija i tradicijski se obilježava u mjesecu listopadu, a glavni cilj je upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, jer se 90 posto oboljelih žena može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju.

Pogled.ba

relax-portal.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima