Dom zdravlja Konjic: Utrošeno svih 250 doza vakcina protiv gripe, postoji mogućnost za dodatnu isporuku

Ukoliko ste zainteresovani za vakcinaciju protiv virusa gripe, možete se prijaviti na broj telefona 036/712-547

Zavod za javno zdravstvo HNK obezbijedio je za Konjic 250 doza vakcina protiv gripe. Sve doze su aplicirane, međutim, ukoliko bude još zainteresovanih sugrađana, moguća je isporuka dodatnih doza, pojasnila je šefica HES Doma zdravlja Konjic, Dr. Armina Lazarević:

                “Ove godine nije bilo obavještenja za početak vakcinacije protiv virusa gripe na Radio Konjicu jer smo već na spisku imali 250 osoba koje su počele sa prijavama u junu mjesecu. Dobili smo 250 doza i sve te ljude sa spiska smo kontaktirali i za dva dana završili vakcinaciju. Poznato je da mi već godinama upisujemo na spiskove one koji se žele vakcinisati tako da su spiskovi već bili spremni.”

Međutim, ukoliko ima još zainteresovanih sugrađana za vakcinaciju protiv virusa gripe, trebaju pozvati HES Doma zdravlja na broj telefona 036/ 712-547 jer se samo na taj način mogu obezbijediti dodatne doze pojasnila je spec.epidemiologije dr. Armina Lazarević:

Dr.Armina Lazarević, specijalista epidemiologije

                “One doze koje u kantonu ostanu neiskorištene, biće, ukoliko bude potrebe i zaintersovanih sugrađana, proslijeđene za naš vakcinalni centar. Mi nećemo poručivati dodatne doze ukoliko ne bude zainteresovanih. Svi koji se žele vakcinisati trebaju nas pozvati na broj 036/712-547 i to ćemo završiti za desetak dana ”

Vakcinacija protiv gripe preporučuje se starijim osobama, hroničnim i imunokompromitujućim pacijentima bez obzira na dob.

Vakcinacija je najefikasniji način prevencije zaraznih bolesti poručuju stručnjaci, a kako su nam poručili iz HES Doma zdravlja Konjic, osobe koje se vakkinišu protiv virusa gripe tvrde da već godinama, od kada su počeli sa vakcinacijom, sezonu gripe i ne osjete. To i jeste razlog zašto se svake godine već u junu prijavljuju za novu dozu.

radiokonjic.ba

17.11.2023.

[email protected]

radiokonjic.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima