Dvodnevna edukacija ‘Vršnjačko nasilje i opasnosti od interneta’

Osnovna škola Marina Držića Buna organizirala je dvodnevnu edukaciju na temu ‘Vršnjačko nasilje i opasnosti od interneta’, kroz školske radionice, športske igre i javnu tribinu. Prvog dana za učenike ove škole stručne osobe iz Centra za sigurni Internet – SIGURNO DIJETE i Međunarodnog foruma solidarnosti – EMMAUS održale su predavanje o vršnjačkom nasilju.

Govoreno je o tome koliko je važno senzibilizirati i poučiti učenike o različitim oblicima nasilja, naučiti ih načinima reagiranja i (samo)zaštite, poticati ih na kritičko promišljanje, razvijati i unaprjeđivati komunikacijske vještine, unaprijediti njihove socijalno-emocionalne kompetencije, te naučiti ih zdravom i odgovornom ponašanju, priopćeno je iz OŠ Marina Držića.

Drugoga dana u Visitor Centru Buna održana je javna tribina na kojoj su govorili inspektor u Odjelu za borbu protiv kompjuterskog kriminala FUP-a Saša Petrović i izvanredni profesor Sveučilišta u Mostaru Ivana Sivrić. Govoreći o nasilju na društvenim mrežama i digitalnim platformama i uređajima, istaknuto je kako virtualno nasilje (cyberbullying ) može biti otvoreno ili često prikriveno, može se ponavljati tijekom dužeg vremena širenjem digitalnih zapisa i zato ga je potrebno prepoznati i pravovremeno reagirati. Izloženost neprimjerenom sadržaju i e-nasilje dovodi do neugodnih emocionalnih reakcija, poput straha, ljutnje, frustracije, depresije, promjena ponašanja kao što su izoliranje, loši rezultati i izostajanje iz škole, delinkvencija i osveta te ekstremnih reakcija. ‘Internet je izvrsno mjesto koje pruža brojne mogućnosti informiranja, educiranja i zabave. Međutim, istodobno može biti i izvor nepoželjnog sadržaja do kojeg je nažalost lako doći. Dužnost je cijelog društva naučiti djecu i mlade odgovornom ponašanju u internetskom okruženju, kako bi naučili pravilno koristiti sve prednosti koje im tehnologija pruža’, poručila je Inga Bevanda, ravnateljica OŠ Marina Držića.dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima