FOTO | Vatrogasci Čapljine, Stoca i Ravnog dobili iznimno važnu opremu

U Parku prirode Hutovo Blato održan je događaj pod nazivom ”Intervencije zaštite i spašavanja u zaštićenim područjima”.

Iskorištena je prilika i službeno se predstavila i uručila specijalizirana oprema koja je namijenjena vatrogasnim jedinicama iz BiH.

Nabavku ove opreme financirala je Europska unija u sklopu projekta ”Zajednički odgovor” s ciljem unaprjeđenja službi za intervencije na terenu.

Vježba gašenja požara

Vatrogasne jedinice iz BiH i Crne Gore izvele su interventnu vježbu gašenja požara na nepristupačnim područjima Parka prirode i na taj način predstavili metode rada u slučaju požara u zaštićenim područjima.

Grad Čapljina ponosan na službu Civilne zaštite i vatrogastva.

”Iznimno mi je drago da ispred Gradske uprave grada Čapljine budem prisutan na ovom skupu. Ova intervencija ”Zajednički odgovor” jako je važna i drago nam je što se na području našeg grada održava ova zajednička vježba jer smo ponosni na našu službu Civilne zaštite. Znamo da prirodne katastrofe ne biraju vrijeme kada će nastupiti tako da je potrebno da na ovom zaštićenom području bude prevencije i intervencije, ali i da prilikom sanacije šteta snage djeluju koordinirano i drago nam je što će se izručiti oprema. Obučenost kadrova bez opreme ne znači ništa, a ovako imamo kompletnu sliku i nadamo se da će ova vježba pokazati obučenost i kvalitetu u ovoj prekograničnoj suradnji na spašavanju i otklanjanju poteškoća koje se događaju u prirodnim katastrofama”, ističe Darko Šimović, pomoćnik gradonačelnika grada Čapljine i član gradskog stožera Civilne zaštite.

Svim prisutnim u PP Hutovo blato obrio se Josip Vekić, voditelj Službe zaštite PP Hutovo blato.

”Vježba i jačanje kapaciteta lokalnih vatrogasnih društava na ovom projektu će značiti jako puno za Hutovo blato jer u zadnje vrijeme imamo veliki nedostatak vode u Hutovu blatu zbog čega se događaju požari. Bilo to od neodgovornih pojedinaca ili slučajeva tijekom nekih poljoprivrednih radova dolazi do zapaljenja suhe trske jer je velik nedostatak vode i poplavne livade pa je cilj da lokalna vatrogasna društva mogu ojačati malo bržom intervencijom i ovom opremom koja je donirana u ovom projektu. Nadam se da će spriječiti razvoj tih požara u Hutovu blatu i na lokalnim brdima oko Parka prirode. Ovim putem želimo također pojačati edukaciju lokalnog stanovništva i raditi na prevenciji i neodgovornih pojedinaca i uključiti više inspektorat ili policiju da se otkriju ti uzročnici koji već godinama uzastopno ponavljaju te nedozvoljene radnje u Parku prirode”, kazao je Josip Vekić, voditelj Službe zaštite Parka prirode Hutovo blato.

Projekt ”Zajednički odgovor”

Navedeni projekt radi na unaprjeđenju sustava prevencije, intervencije i procesa oporavka od katastrofa uzrokovanih klimatskim promjenama u prekograničnom području BiH – CG, te fleksibilnosti sustava da odgovori na nove izazove, kroz jačanje kapaciteta lokalnih službi i unaprjeđenje prekogranične suradnje.

Projekt financira Europska unija u okviru Programa Prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, a ukupna vrijednost je preko 590.000 eura, od čega je Europska unija osigurala oko 490.000 eura bespovratnih sredstava.

Realizacija projekta je počela 1. srpnja 2022. i trajat će dvije godine, a provode ga Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ u suradnji sa partnerima: Udruženjem za poduzetništvo i posao LiNK Mostar i Fondacijom za razvoj sjevera Crne Gore (FORS MNE).

Objava FOTO | Vatrogasci Čapljine, Stoca i Ravnog dobili iznimno važnu opremu pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima