GODIŠNJI INTERVJU: Načelnik dr. Jozo Ivančević o projektima, planovima, pravnoj i političkoj borbi

TNT GROUP

Na kraju 2023. godine razgovarali smo s načelnikom općine Prozor-Rama, dr. Jozom Ivančevićem, o projektima i događajima koji su obilježili proteklu godinu. Kao i uvijek dr. Jozo Ivančević je bio konkretan i bez dlake na jeziku.

Kako biste ocijenili 2023. godinu?

“Dosta uspješnu budući da smo realizirali brojne projekte ili smo ih započeli realizirati unatoč određenim opstrukcijama.”

Koji projekt biste izdvojili kao najvažniji ili poseban koji je dovršen tijekom ove godine ili je na samom kraju?

“Radilo se na infrastrukturnim projektima kao što je dovršavanje dionice puta Izlaz – Orašac i taj put nastavljamo sve do Orašca. Zatim se radilo na lokalnim putovima i pristupima na Lugu, Gmićima, a započele su pripreme za asfaltiranje puta od uzdolskog groblja do Hera. Svakako kao bitan i slobodno mogu reći završen projekt je nova zgrada dječjeg vrtića ‘Ciciban’. Nova zgrada je urađena po svim suvremenim europskim standardima kapaciteta za 120 djece s jaslicama. Nabavka namještaja i druge potrebne opreme je na kraju, a pri kraju su i završni radovi na uređenju ulice i semafora uz novu zgradu. Na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća donijeli smo suglasnost o kupovini zemljišta kod nove zgrade vrtića koji će služiti kao parking za automobile i autobuse, te poslovnu zgradu koja će poslužiti u gospodarske svrhe. To će biti posebno važno za posjetitelje sportskih i drugih događaja u sportskoj dvorani kod Srednje škole Prozor. Tvornica ‘GS-Rama’ se intenzivno gradila. Već sada 50 radnika radi ili ide na obuku u  ‘GS-Tvornica mašina Travnik’ će po završetku tvornice u Rami odmah raditi kod kuće. Prema dosadašnjem napredovanju radova i u razgovorima s gospođom Snježanom Köpruner početak rada tvornice se očekuje početkom lipnja iduće godine. Tu su otvorene mogućnosti za zapošljavanje i preko 250 ljudi ukoliko bude kvalificirane radne snage.”

Vezano za tvornicu “GS-Rama”, jedna od rijetkih općina je Prozor-Rama koja stipendira učenike za odrađivanje prakse u “GS-TMT”, a kasnije će to biti u “GS-Rama”. Tko od učenika može dobiti stipendije i koliko Općina daje, a koliko tvornica za učeničke stipendije?

“Od samog početka gradnje tvornice napravili smo neku vrstu javno-privatnog partnerstva. Uz podršku Općinskog vijeća dali smo potporu izgradnji tvornice u Poslovnoj zoni Izlaz.  Za osiguranje radne snage u dogovoru sa Srednjom školom i gospođom Snježanom Köpruner započeli smo sa stipendiranjem učenika zanimanja CNC operater i drugih strojarskih zanimanja. Općina Prozor-Rama osigurala je 150 KM za svakog učenika počevši od 1. listopada 2023. Tvornica “GS-Rama” za te učenike osigurat će stipendije u iznosu od 200 KM za druge razrede i 300 KM za učenike trećih razreda. Tvornica će stipendije započeti isplaćivati od 1. veljače 2024. za one učenike koji prođu kvalifikacijske testove. U isto vrijeme općina će povećati stipendije za treće razrede na 200 KM. To bi značilo da od 1. veljače 2024. učenici trećeg razreda, zanimanja CNC operater, primat će stipendiju od 500 KM koji potpišu ugovor o stipendiranju.”

Već dugi niz godina općina Prozor-Rama je jedna od rijetkih u Bosni i Hercegovini koja prije početka nove godine usvaja proračun. Kako Vam to uspijeva?

“Da, već godinama, skoro stalno otkad sam ja načelnik usvajamo Proračun za narednu godinu na kraju tekuće. To je zbog dobre suradnje s većinom vijećnika u Općinskom vijeću Prozor-Rama. Naravno, to je i zahvaljujući dobrim pripremama općinskih službi, posebno službe za gospodarstvo.  Uvijek je glavni dio Proračuna kapitalni projekti. Često nam kažu da imamo velik proračun i da je jedan od najvećih u BiH po glavi stanovnika. No, trebalo je teškom borbom doći do osiguranja sredstava, a i danas vodimo borbu kako pravnu tako i političku da osiguramo sredstva koja nam pripadaju po zakonu.”

GODIŠNJI INTERVJU: Načelnik dr. Jozo Ivančević o projektima, planovima, pravnoj i političkoj borbi

Kad ste se već dotakli ovog pitanja, možete li pojasniti o čemu se radi?

“Naravno. Sredstva koja dobivamo od Elektroprivrede HZHB i Elektroprivrede BiH su zakonska sredstva koja stižu za korištenje hidroakumulacijskih objekata. Nakon što smo se izborili za povećanja tih takozvanih sredstava obeštećenja morali smo posezati i za tužbe kako bi ta sredstva dobili. Nakon prve dobivene presude Elektroprivreda BiH je započela plaćati redovno svoje obveze, dok je Elektroprivreda HZ HB dio obaveza odgađala pa smo išli sve do Vrhovnog i Ustavnog suda koji je naravno presudio u našu korist. No, uprava Elektroprivrede je i dalje opstruirala i manipulirala svoje obveze prema našoj općini. Dolaskom nove uprave postigli smo sporazum 6. listopada 2023. godine o izmirenjima obveza. Naravno da smo mi to prihvatili i pokrenuli pregovore oko završetka dva spora koji su tada bili u tijeku. Jedan je u međuvremenu bio okončan pravosnažnom presudom u korist Općine Prozor – Rama, dok je jedan bio u početnoj fazi. Sve smo to obuhvatili sporazumom i za te dvije tužbe smo dogovorili plaćanje. Imamo mi i jednu posebnu tužbu, zovemo je ‘Univerzalna usluga’, koja nije obuhvaćena Sporazumom i koja će u narednom razdoblju bit rješavana pred sudovima.”

GODIŠNJI INTERVJU: Načelnik dr. Jozo Ivančević o projektima, planovima, pravnoj i političkoj borbi

Dok ste dogovarali i postizali sporazum s Elektroprivredom HZHB d.o.o. Mostar dogodio se pokušaj izmjena i dopuna zakona koji se tiče dijela naknade od hidroakumulacijskih objekata. O čemu se radi?

“Klub zastupnika HDZ – HNS na čelu s Mladenom Boškovićem u Federalnom parlamentu uputio  je ‘Prijedlog Zakona o izmjeni zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata – skraćeni postupak’. Tim izmjenama i dopunama pokušalo se oduzeti dio prihoda koji pripada općinama i gradovima na kojima se nalaze hidroakumulacijski objekti. To je bila poruka kako se HDZ bori za svoj narod jer bi im uzeli dio koji im pripada. Mi smo pokrenuli inicijativu za zaustavljanje tog prijedloga i zajedno s drugim općinama i gradovima kao što su Konjic, Tomislavgrad, Jajce i drugi uspjeli zaustaviti. Nedavno smo, točnije, 5. prosinca 2023. godine održali sastanak s predstavnicima grada Konjica, Mostara, općina  Tomislavgrad, Grude i Jablanica. Na tom sastanku smo jasno kazali da mi predstavnici općina i gradova  kojima su izgrađeni hidro akumulacijski objekti, oštro se protivimo prijedlogu Kluba zastupnika HDZ – HNS na čelu s Mladenom Boškovićem u Parlamentu Federacije BiH  i osuđujemo svaki pokušaj da se izmjena ovog zakona donosi bez sudjelovanja općina i gradova u kojima se nalaze hidroakumulacije. Budući da je Vlada FBiH, odnosno nadležno Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, određeno kao nositelj izrade novog zakona, tražimo da u radnoj grupi koja će pripremati  novi zakon budu predstavnici općina i gradova: Mostar, Konjic, Jablanica, Jajce, Prozor – Rama. Nećemo dozvoliti da se odlučuje o nama bez nas.”

GODIŠNJI INTERVJU: Načelnik dr. Jozo Ivančević o projektima, planovima, pravnoj i političkoj borbi

Što je planirano završiti ili započeti u 2024. godini?

“U narednoj godini pred nama su još brojni projekti i izazovi. Tu su projekti  koje smo započeli i završavamo ih u 2024. godini.  Prije svega tu je dovršetak gradnje i otvaranje tvornice ‘GS-Rama’. Završavat ćemo gradsku tržnicu u Prozoru. Započet ćemo s izgradnjom Ramskog trga i prostora s muzejskom zbirkom i galerijom uz zgradu općine. Nastavljamo stalne aktivnosti na infrastrukturi kao što je uređenje gradskih ulica, a ovdje podvlačim uređenje kroz Mahalu, zatim drugih lokalnih putova i pristupa. Nastavljamo brigu i o učenicima, studentima, mladima i potrebnima naše potpore. Uslijedit će izgradnja pročišćivača otpadnih voda u Eko parku. U planu je vraćanje općinskog suda. Do sada smo uspjeli vratiti odjel općinskog suda u Konjicu, a kroz 2024. godinu želimo potpuno vratiti općinski sud Prozor-Rama. I ovom prigodom našim sugrađanima želim mirnu, sretnu i uspješnu 2024. godinu.”

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga!ramski-vjesnik.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima