Grad Mostar poziva sve da budu partneri u rješavanju problema ruševnih objekata

TNT GROUP

Problem ruševina u Mostaru konačno je došao na dnevni red rješavanja i gradske službe pozivaju građane i sve u lancu odgovornosti da konačno počne uklanjanje tih objekata.

S obzirom na to da postoje objekti koji su pod zaštitom, reagovala su udruženja, a Grad odgovara kako je u pitanju dugotrajan proces koji iziskuje više vremena i načina kako da se pristupi problemu.

Informacija koja je za vikend stigla od gradskih službi – da počinje uklanjanje 57 ruševina, među kojima su simboli grada i nacionalni spomenici, izazvala je veliku buru u javnosti. Zbog navoda da će biti rušeni Dom Armije, Kuća Mujage Komadine, Sahat kula i još brojni drugi objekti koji su pod zaštitom, reagovalo je Udruženje građana Mostarski krug.

“Aktivisti Mostarskog kruga zabrinuti su jer iz saopštenja i pratećih spiskova proizlazi da je za uklanjanje predviđen čitav niz značajnih objekata, među kojima su i objekti od prvorazrednog nacionalnog i kulturnog značaja. Među njima je i ratom narušeni objekat Doma Armije, za koji je mostarska Jedinstvena organizacija boraca odranije pokrenuta aktivnosti da ga rekonstruiše u Memorijalni centar za očuvanje sjećanja na herojsku odbranu Mostara i domovine”.

Upravo zbog svega ovoga gradske službe su se ponovo oglasile pojašnjenje da nemaju namjeru rušiti građevine pod zaštitom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH već će odrediti drugačiji pristup rješavanja spornih građevina. U javnom pozivu koji su uputili pozivaju sve vlasnike da zajedničkim djelovanjem učine dobro za Mostar.

„Jedan od razloga što se ne možemo pomaknuti s mrtve tačke je upravo što agencije i institucije ne donose adekvatne akte da Grad Mostar može rješavati svoju tu nesretnu prošlost već sjede primaju plaću i ne rade ništa“, tvrdi gradonačelnik Mostara Mario Kordić (HDZ BiH).

Pod ovim gradonačelnik Kordić misli na agencije i komisije čija su zaduženja da brinu o ovim ruševnim objektima, a za koje još nema jasno definisanog načina obnove. Historičarka umjetnosti Tatjana Mićević-Đurić napominje da nemamo odgovarajuću legislativu u Federaciji ni u cijeloj BiH, odnosno da ne postoji zakon o zaštiti spomenika kulture: „Postoje nekakvi propisi koji gotovo ne obavezuju nadležna tijela bilo kantonalnih, gradskih vlasti da ih poštuju što je očito u izradi urbanističkih uvjeta, građevinskih dozvola koji ne traže konzervatorsko mišljenje što bi bilo neophodno u bilo kakvoj intervencije, a kamoli uklanjanja“.

Zato Grad poziva sve vlasnike građevina, više nivoe vlasti, javnost Mostara i akademsku zajednicu da budu partneri u rješavanju ovog problema. Osim što ovi objekti kvare ugled grada, predstavljaju i veliku opasnost po sigurnost građana – već je nekoliko osoba poginulo zbog odrona sa neke od zgrada koje su na spisku za rušenje.

akta.ba

mostarski.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima