Građani BiH u godinu dana na lijekove za smirenje potrošili oko 22,2 milijuna KM

TNT GROUP

Građani Bosne i Hercegovine u godinu dana na antidepresive i lijekove za smirenje potrošili su oko 22,2 milijuna maraka.

Prema posljednjim podacima s kojima raspolaže Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine u 2022. godini bh. građani potrošili su samo na antidepresive 9.591.631 KM.

Rast potrošnje antidepresiva

Gledajući pet godina unazad, zabilježen je rast potrošnje antidepresiva. Tako je primjerice u 2017. godini na antidepresive potrošeno 8.677,413 KM.

U 2022. godini iz grupe antidepresiva, financijski su najveći udio imali escitalopram, sertraline i paroksetin koji se uglavnom koriste za liječenje velikog depresivnog poremećaja i općeg anksioznog poremećaja.

Kada su u pitanju anksiolitici na njih je u 2022. godini potrošeno gotovo 10,9 milijuna maraka, a riječ je lijekovima čija je osnovna primjena vezana za terapiju stanja anksioznosti u okviru različitih psihijatrijskih poremećaja.

Hipnotici i sedativi

Najveću grupu anksiolitika čine benzodiazepini koji, pored anksiolitičkog, ispoljavaju i sedativno, hipnotičko, antikonvulzivno i miorelaksantno djelovanje, kažu iz Agencije.

U promatranom razdoblju na hipnotike i sedative potrošeno je 1.766,986 maraka.

Hipnotici i sedativi ispoljavaju sedativno i hipnotičko djelodanje, a pojedini preparati, u manjoj mjeri, pokazuju i anksiolitičke učinke. Glavno polje primjene hipnotika i sedative je terapija nesanice.

Iz grupe anksiolitika najveći promet je imao bromazepam, a iz grupe hipnotika i sedativa zolpidem, ističu iz Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine.

Objava Građani BiH u godinu dana na lijekove za smirenje potrošili oko 22,2 milijuna KM pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima