IBRO PLECIĆ: “S ciljem podizanje kvalitete života naših građana donijet ćemo brojne odluke vezane za privredu, socijalnu politiku, urbanizam, zdravstvo, školstvo, kulturu, brigu o mladima i penzionerima”

TNT GROUP

Iza Općinskog vijeća Prozor-Rama još je jedna godina rada, kao i prethodnih i ovih je radila aktivno, održavajući u pravili minimalno jednu sjednicu mjesečno, a po potrebi i više. Kroz 2023. godinu održano je 11 redovnih sjednica. 

Kratko se na rad vijeća u protekloj 2023. godini za Ramski Vjesnik osvrnuo predsjednik Općinskog vijeća Prozor-Rama, Ibro Plecić. Na pitanje o tematskim sjednicama u prošloj godini Plecić kaže: “Protekle, 2023.  godine nije bilo posebnih tematskih sjednica ali imali smo neke tačke dnevnog reda koje smo posebno razmatrali a nisu predviđene programom rada OV-a kao što je tačka: ‘Informacija o stanju JU Doma za stare i nemoćne osobe Rama Šćit’ i sl. Na sjednicama Vijeća u 2023. godini je razmatralo ukupno 119. tačaka dnevnog reda.”

Vijeće je godinu završilo, najprije usvajanjem Nacrta Proračuna, a potom i samog dokumenta Proračuna, koje biste odluke kao predsjednik vijeća istaknuli?

“Kako sam i najavio u intervju  prošle godine usvajanje nekih odluka to se i ostvarilo. Donesena je Strategije razvoja općine kao i akti vezani za nastavak podrške mladima u našoj općini, kao što su: akti za odrađivanje pripravničkog staža, pomoći za novorođeno dijete, stipendiranja studenata  i učenika srednjih škola određenih zanimanja, podrška pri rješavanju stambenog pitanja mladih bračnih parova, podrške za upis u prvi razred osnovnih škola, besplatnog prijevoz za učenike osnovnih i srednjih škola. Nastavak podrške tvornici GS – Rama što je od krucijalnog značenja za našu općinu sa ciljem pokušaja zaustavljanja odlaska mladih (pokretanje pogona na izlazu naše općine i novo zapošljavanje). Donošenje odluke o osnivanju preduzeća Gradska tržnice itd.”

Jesu li rad vijećnika i njihova aktivnost na vijeću zadovoljavajući prema Vašem mišljenju?

“Da, svakako, trudimo se održati kontinuitet sjednica. Naravno, uvijek može bolje, ali održavamo zadovoljavajući nivo rada Općinskog vijeća. Kao predsjedniku vijeća stalo mi je da vijeće radi, da sve odluke donosimo u što kraćem roku, a naročito Odluke koje su finansijske prirode po kojima stanovnici naše općine ostvaruju svoja prava. Također, cilj mi je održati kontinuitet održavanja sjednica Općinskog vijeća barem jednom u mjesec dana, a po potrebi i više puta.”

IBRO PLECIĆ: “S ciljem podizanje kvalitete života naših građana donijet ćemo brojne odluke vezane za privredu, socijalnu politiku, urbanizam, zdravstvo, školstvo, kulturu, brigu o mladima i penzionerima”

Koje biste inicijative istaknuli i jeste li ove godine zadovoljni samim funkcioniranjem dostavljanja inicijativa i pitanja?

“Nije bilo nekih posebnih inicijativa da bi bile vrijedne spomena. Za razliku od inicijativa na svakoj sjednici općinskog vijeća postavi se više vijećničkih pitanja. Vijećnička pitanja  se putem stručne službe dostavljaju onome kome su postavljena a onda nadležne službe se trude da odgovori budu pravovremeni. Odgovor se po pravilu treba dati na narednoj sjednici vijeća. O postavljenim pitanjima i inicijativama se vodi posebna evidencija.”

Što žitelje općine očekuje u sljedećem periodu, što će to sve biti teme sjednica u novoj 2024. godini?

“Trenutno je u fazi izrada Prijedloga Programa rada Općinskog vijeća za 2024. godinu koji bi se trebao naći na idućoj sjednici Vijeća. U skladu sa članom 54. Poslovnika o radu Općinskog vijeća, služba općinskog vijeća je poslala dopis na adrese svih vijećnika, predsjednika Mjesnih zajednica, Službi za upravu, svih političkih subjekata koji su zastupljeni u Općinskom vijeću, da dostave svoje prijedloge, sugestije i mišljenja o pitanjima koja bi trebalo unijeti u Program rada Vijeća. Kroz prethodni period učestvovali  smo u artikulisanju svih potreba u našoj općini na osnovu kojih se u konačnici donosi općinski budžet. S ciljem podizanje kvalitete života naših građana donijet ćemo brojne odluke vezane za privredu, socijalnu politiku, urbanizam, zdravstvo, školstvo, kulturu, brigu o mladima i penzionerima, ali i sva druga područja. Osim toga u ovoj godini uglavnom ćemo nastojati da donesemo potrebne odluke iz nadležnosti Vijeća da se završe projekti koji su započeti. Većina tih projekata je pred finaliziranjem stoga smo fokusirani na njihovo završenje.”

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga!ramski-vjesnik.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima