Jedinstveni broj za hitne slučajeve uskoro u BiH?

Sastanak koji je okupio predstavnike EU, nadležnih vlasti BiH sa državne razine, entiteta i Brčko Distrikta, a radi prezentacije rezultata istraživanja o izvodljivosti uvođenja broja za hitne slučajeve ‘112’ u cijeloj Bosni i Hercegovini održan je u utorak u Delegaciji EU.

Broj 112 uveden je kao jedinstveni europski broj za hitne pozive, a koristi se u svim članicama Europske unije, kao i gotovo svim državama kandidatima za članstvo u EU.

Domaćin sastanka bio je šef Delegacije EU/specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler, a prisustvovali su ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto, ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, premijer Republike Srpske Radovan Višković i gradonačelnik Brčko Distrikta Zijad Nišić.
Nakon predstavljanja istraživanja izvodljivosti, sudionici su istaknuli konsenzus da je potrebno da BiH ubrza proces uvođenja broja 112 za hitne slučajeve.

Uvođenje broja 112 širom Europe, kao besplatnog broja za hitne slučajeve koji je dostupan ljudima u nevolji 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, ima brojne prednosti. To znači da ljudi koji borave u posjetu BiH bilo poslom ili turistički iz bilo koje druge zemlje odmah znaju koji broj da kontaktiraju u slučaju nužde. Za zemlju kao što je Bosna i Hercegovina, koja privlači sve veći broj posjetitelja, korištenje broja 112 bi predstavljalo prednost.

Uvođenje broja 112 širom Europe, kao besplatnog broja za hitne slučajeve koji je dostupan ljudima u nevolji 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, ima brojne prednosti (Foto: Delegacija EU u BiH)

Također, korištenjem broja 112 bi se objedinili svi postojeći brojeve za hitne slučajeve, čime se olakšava i ubrzava prijenos informacija, hitnim službama omogućuje brže i efikasnije reagiranje, te istovremeno omogućuje bolja koordinacija hitnih službi i veća transparentnost njihovog djelovanja.

Istraživanje izvodljivosti je financirala EU, a proveli su je konzultanti firme International Consulting Expertise – ICE.

Projektni zadatak za istraživanje izvodljivosti izrađen je uz sudjelovanje relevantnih tijela vlasti BiH. Sredstva EU su dostupna za podršku državama koje uvode broj za hitne slučajeve 112.
Bosna i Hercegovina će moći pristupiti tim sredstvima nakon što Vijeće ministara usvoji Akcijski dokument o uvođenju broja za hitne slučajeve 112.

Jedinstveni europski broj 112 je u funkciji u Hrvatskoj od 2005., u Srbiji i Crnoj Gori od 2015. godine, dok u BiH se za hitne slučajeve mora pozivati više brojeva: policija 122, vatrogasci 123, hitna pomoć 124.

Post Jedinstveni broj za hitne slučajeve uskoro u BiH? je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima