Krali drva hrvatskom povratniku u RS-u, on ih uhvatio. Nasmrt su ga prebili

U bolnici u Slavonskom Brodu preminuo je hrvatski povratnik Marko Mišić, kojeg su dvojica nasilnika prije mjesec dana napala i pretukla na obiteljskom imanju nedaleko od Dervente, na području bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske.

Mišića (68) su teško pretukle dvije osobe, od kojih je jedan bio maloljetnik, u mjestu Brezici 12. listopada nakon što je pokušao spriječiti krađu drva. Policija ih je uhitila nedugo poslije napada. Nakon ukazane prve pomoći u Domu zdravlja u Derventi hrvatski je povratnik prebačen u bolnicu u Slavonskom Brodu, gdje su mu utvrđene ozljede opasne po život.

Preminuo je danas na odjelu intenzivne njege bolnice u Slavonskom Brodu. Hrvatski potpredsjednik Republike Srpske Davor Pranjić izrazio je sućut obitelji. Rekao je da očekuje da počinitelji budu kažnjeni i da budu spriječeni slični slučajevi nasilja prema povratnicima.

I ranije je bio napadan i zastrašivan

“Želim izraziti nadu da je ovo posljednji slučaj da je povratnik stradao, iako je vjerovao u bolju budućnost i suživot, a stradao je štiteći svoju imovinu. Razgovarao sam s predstavnicima institucija i dobio uvjerenja da se ovako nešto neće ponoviti”, izjavio je za Hinu potpredsjednik RS-a Pranjić (HDZ BiH).

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić rekla je kako su povratnici često meta nasilnika, a da izostanak reagiranja institucija rezultira novim slučajevima. “Tužiteljstvo ne funkcionira i nema sankcija, zbog toga se nasilnici osjećaju slobodnije. Da su na vrijeme dizali optužnice, to bi bio jasan znak i poruka nasilnicima”, rekla je Jurišić. 

Marko Mišić sa suprugom se 2008. godine vratio na svoje prijeratno ognjište. I ranije je imao problema s napadima, zastrašivanjem i krađom imovine kao i brojni drugi povratnici.

Krali drva hrvatskom povratniku u RS-u, on ih uhvatio. Nasmrt su ga prebili Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima