Marić pisao Schmidtu i pozvao ga da nametne Izmjene Statuta Grada Mostara

Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić uputio je pismo visokom predstavniku Christianu Schmidtu u kojem ga je upoznao s neusvajanjem izmjena Statuta Grada Mostara.

Marić ga je pozvao da djeluje i nametne Izmjene Statuta Grada Mostara koje su potpisane političkim sporazumom 17. juna 2020. u Mostaru.

“Odluka kojom se usvaja Statut Grada Mostara i izmjene i dopune Statuta Grada Mostara nije usvojena na 37. sjednici Gradskog vijeća 14. novembra 2023. godine. Predlagač ove Odluke sam bio kao predsjednik Gradskog vijeća, a na osnovu uputa koje sam dobio od Ureda visokog predstavnika, gdje se navodi da je potrebno jednim glasanjem usvojiti i nametnuti Statut grada Mostara i izmjene i dopune Statuta”, napisao je Marić.

Podsjetio je da se ta odluka našla i na 30. sjednici Gradskog vijeća održanoj 23. februara ove godine te da je čekao šest mjeseci da je ponovo predloži.

“Izmjene Statuta koje sam predložio su identične dogovorenim izmjenama Statuta Grada Mostara potpisanim Mostarskim sporazumom kojem su uz predstavnika SDA i HDZ-a bili svjedoci i svoj potpis stavili i najjači autoriteti međunarodne zajednice u BiH, i to Ured specijalnog predstavnika EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, veleposlanik SAD-a Eric Nelson, veleposlanik Velike Britanije i Sj. Irske Matthew Field, visoki predstavnik Valentin Inzko i veleposlanica OESS Misije Kathleen Kavalec”, navodi u pismu. 

Uz to napominje da u Gradskom vijeću Mostara 2/3 većine čine vijećnici HDZ-a (13) i vijećnici Koalicije za Mostar (11) što je dovoljno za usvajanje Izmjena statuta koji je dogovoren političkim sporazumom.

“Nažalost, vijećnici HDZ-a ne žele da glasaju za predložene izmjene koje je potpisao njihov predsjednik Dragan Čović. Pošto je neusvajanjem ove Odluke doveden u pitanje i autoritet svih potpisnika ovog sporazuma pa i samog visokog predstavnika u BiH, smatram da je neophodno da djelujete i da nametnete Izmjene Statuta Grada Mostara koje su potpisane političkim sporazumom 17.6.2020. u Mostaru”, ističe Marić u pismu.

Rekao je i da ovo predlaže iz žurnih razloga jer se sljedeći lokalni izbori očekuju 2024. godine, a u izbornoj godini, kako kaže, nije za očekivati da će se postići dogovor i da će se Statut usvojiti na sjednici Gradskog vijeća.

“Mostar je jedina jedinica lokalne samouprave koja ima nametnuti Statut od visokog predstavnika koji je neustavan. Mislim da se neusvajanjem Statuta i njegovim izmjenama dovodi u pitanje i održavanje izbora za Grad Mostar u 2024. godini”, zaključio je u pismu predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić.

federalna.ba/Fena

mostarski.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima