Mještani Međina apeliraju: Solari će nas otjerati iz domova

TNT GROUP

Našoj redakciji nedavno su se obratili mještani naselja Međine, koji su, kako tvrde, uočili niz nepravilnosti i kršenje pravila i propisa prilikom gradnje ili parcelisanja za buduće solarne panele na ovome lokalitetu. Priča o panelima, Kozici, Miljkovićima i Međinama je stara godinu.

– Iznad ovih naselja, kao i iznad Pologa, uočili smo ekocid enormnih razmjera koji se manifestira kroz krčenje šume. Riječ je o borovoj šumi koju smo nekada sadili da bismo u blizini našim domova imali zelenilo. Spaljuje se dosta onoga što im se nađe na putu, nepovratno se krči teren, uništavaju se prirodni izvori, i to na način da se zatrpavaju i preko njih prave putevi. Spaljuje se otpad, a polomljeni solarni paneli se zatrpavaju u zemlju, navodi mještanin Almir Marić.

Slijevanje voda

Sve se, navodi, radi kako bi se pripremio teren za izgradnju solarne elektrane.

– Studija koja je urađena na Energetskom institute Hrvoje Požar u Zagrebu, a koju je naručio Zavod za prostorno uređenje Grada Mostara, jasno kaže da se na spomenutoj lokaciji ne može graditi ovakva elektrana, iz razloga što navedena lokacija ne zadovoljava kriterije sa stanovišta zaštite okoliša. Prvenstveno zbog prirodnog nagiba prema navedenim naseljima. Sada u praksi imamo poravnat teren, niz koji se slijevaju velike količine oborinskih voda izravno u naselje, noseći sve pred sobom. Svjedoci smo poplava koje su nas već pogodile u nekoliko navrata.

Koncesiju za gradnju tu su među ostalim dobili i Plavo sunce Zdravka Mamića, te Lena Ljiljanka Palca. Trenutno se polje budućih solara prostire na 70 hektara, a plan je da stotine hektara brda budu ispunjena solarnim panelima.

Riječ je o solarima za koje su Vlada HNŽ i Plavo Sunce u vlasništvu Zdravka Mamića sklopili u travnju ove godine ugovor o koncesiji za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije izgradnjom deset solarnih elektrana. Svaka fotonaponska elektrana imat će četiri megavata i gradit će se u Pologu.

Zabilješke inspekcije

Navedeni radovi, prema tvrdnjama građana, doveli su do bujica i poplava prije nešto više od mjesec. Na telefonsko traženje mještana, županijska inspektorica zaštite okoliša izišla je na teren, na lokalitet izgradnje elektrana u Pologu.

– Nastale bujične vode spustile su se direktno do stambenih i gospodarskih objekata te okućnica pri čemu je na istim pričinjena određena šteta plavljenjem, i odronima stijena. Kako bi se što prije moglo pristupiti čišćenju i sanaciji terena, županijska inspektorica je sve navedeno evidentirala u zapisniku koji su, bez primjedbi, potpisali kako predstavnici mještana tako i predstavnik Operatera odnosno Izvođača radova, poručili su iz Inspekcije za Hercegovina.info.

Mještani Međina apeliraju: Solari će nas otjerati iz domova

– Treba istaknuti da je za predmetno postrojenje ovo ministarstvo izdalo okolišnu dozvolu u kojoj su, između ostaloga, jasno propisane i mjere za sprječavanje negativnog utjecaja na vode i tlo, a iste je nadležni organ trebao inkorporirati prilikom izdavanja urbanističko-tehničkih uvjeta, ali i nadzirati njihovo provođenje odnosno reagirati prilikom ovog događaja. U istoj dozvoli propisano je i da je operater dužan otkloniti uzroke štete, a nastalu štetu nadoknaditi ukoliko do šteta bilo kakvog karaktera dođe tijekom izgradnje, rada i prestanka rada fotonaponske solarne elektrane, istaknuli su u zaključku svoga odgovora iz Inspekcije ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ.

N. K.dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima