MOSTAR Milivojević razočaran zbog odluke o ćirilici

MOSTAR – Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević kaže da je razočaran odlukom Gradskog vijeća Mostara da se ne dozvoli ćirilica na mostarskim ulicama, kao i slikom koja je poslana iz ovoga grada.

”Razočaran sam slikom koju šaljemo iz Mostara, ali ovo je nažalost stvarna slika, sve ostalo je lažna slika multietničnosti. Ako u Mostaru nema mjesta da se u nazivima 15 ulica nađe i ćirilica o kakvoj ravnopravnosti i kakvim pravima Srba, jeziku i pismo možemo pričati”, izjavio je Milivojević.

Gradsko vijeće Mostara na posljednjoj je sjednici usvojilo Odluku o adresnom registru Grada Mostara i označavanju naseljenih mjesta, naselja, ulica i trgova nazivima, te zgrada brojevima samo na latinici, te odbilo amandman Kluba Srba u Gradskom vijeću Mostara da se na tablama ulica nađe i ćirilica.

Zamjenika predsjednika Gradskog Vijeća Mostara Velibor Milivojević predložio je uime Kluba Srba da izmjenu Odluke na način da se nazivi naseljenih mjesta, naselja i trgova, te petnaest ulica u centru grada ispisuju i ćirilicom, međutim za taj amandman glasalo je 16 vijećnika što nije bilo dovoljno da on bude usvojen.dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima