MOSTAR Ruševine će se ukloniti, ali ne one koje su spomenici

TNT GROUP

Grad neće rušiti niti je namjera da to učini za građevine pod zaštitom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i kulturne baštine Mostara, poručeno je iz Gradske uprave, nakon što se digla prašina i reagirale neke udruge i pojedinci, a poslije najave da će se vlast konačno pozabaviti i problemom devastiranih, ruševnih objekata, kakvih je i tri desetljeća poslije rata pun grad.

Građevine poput kuće Mujage Komadine, Sahat kule, mostarske spomeničke baštine i onih koji su u procesu obnove poput Doma Armije, Name i Djevojačke škole će imati drugačiji tretman pri rješavanju trenutačnog stanja.

Proces za uklanjanje ruševina aktivnije je započet nakon što je Gradsko vijeće usvojilo odluku o uklanjanju ruševina u veljači prošle godine. Iz odluke su proizašla zaduženja, među njima i ono da odjeli za urbanizam i građenje, te za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove utvrde točan popis građevina koje ugrožavaju sigurnosti i imovinu građana, narušavajući pritom i estetski izgled Mostara.

– Nakon toga je organiziran sastanak s predstavnicima gradskih službi koje imaju nadležnosti u rješavanju, a među kojima su i vrsni stručnjaci u ovim oblastima i dugogodišnji poznavaoci prilika koje vladaju u Mostaru u svezi s ovom temom. Time su započete konkretne aktivnosti i objavljen poziv u kojemu smo pozivali sve vlasnike da zajedničkim djelovanjem učinimo dobro za Mostar i uklonimo građevine koje gotovo 30 godina čine sigurnosni problem i narušavaju ugled, poručeno je iz Gradske uprave.

Iskorak

Popis ruševnih građevina i utvrđivanje vlasništva je prvi korak koji se morao provesti i objaviti kako bi svi koji su uključeni u proces znali koje građevine su činjenično sa stanovišta struke u statusu devastiranosti i čine opasnost po građane, a kako bi se odazvali pozivu i zatražili odobrenja za uklanjanje koja će biti provedena u skladu s elaboratima.

Za javne objekte s popisa kreće se u izradu stručnih elaborata o nosivosti, te mogućnosti obnove ili uklanjanja. Na tim građevinama struka će reći je li moguća obnova i u kojem pravcu ići. Zbog toga sastavni dio procesa konačnog uklanjanja ili obnove jeste izrada elaborata o nosivosti koji će za svaku građevinu pojedinačno raditi neovisni projektantski biroi i akademska zajednica, odnosno strukovni fakulteti koji po zakonu imaju ovlaštenja.

– Cilj poziva i cjelokupnih aktivnosti je da zajedničkim naporima i djelovanjem s vlasnicima učinimo Mostar sigurnijim i ljepšim. Zbog toga još jednom pozivamo vlasnike građevina, više razine vlasti, javnost, akademsku zajednicu i građane da budemo partneri u rješavanju problema koji nam svima desetljećima smeta, navode dalje.

Smatraju i kako se oslobađanje od ruševina može učiniti samo suradnjom i podrškom aktualnoj vlasti i Gradskoj upravi koja je našla načina da problem konačno bude iza nas. U međuvremenu, nakon što je Grad objelodanio popis objekata za rušenje, kako smo naveli na početku teksta, uslijedile su reakcije.

– Bez obzira na činjenicu da se Grad Mostar davno trebao pozabaviti uklanjanjem ruševnih, devastiranih objekata koji su godinama otvorena prijetnja građanima, a uz to i sprečavaju urbanistički razvoj, ovako obznanjen pristup je zbrzan i ishitren. Vidimo da su na popisu objekata koji se planiraju uklanjati, evidentirani i oni sa liste zaštićenih spomenika kulture ili čak Nacionalni spomenici. Priopćenje gradskih vlasti u startu izaziva nedoumice i otvara mnoga pitanja. Odaslano je javnosti mimo ustaljenih pravila i običaja kakvi moraju da važe u ozbiljnom i demokratskom komuniciranju s građanima, navode iz Udruge Mostarski krug.

MOSTAR Ruševine će se ukloniti, ali ne one koje su spomenici

Povijesni iskorak, smatraju, trebalo je i moralo ići uz znanje i sudjelovanje u raspravi, ozbiljnog kruga arhitekata, inženjera, planera prostora i kulturnih radnika najšireg spektra kako bi se razmijenile informacije o redosljedu poteza i definirao najbolji smjer u široko zamišljenoj akciji uklanjanja. Bez takve, široke, javne i stručne rasprave u gradu, smatraju, projekt je u startu osuđen na neuspjeh. Aktivisti Mostarskog kruga smatraju i da je izostala ozbiljno pripremljena konferencija na kojoj bi mediji mogli da se detaljnije raspitaju o sadržaju važne akcije kako bi mogli da pravovremeno i sveobuhvatno informirati građane.

– Ovako se stiče dojam da su gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća pomiješali red poteza i svojim priopćenjem izazvali više zapitanosti, pa i ljutnje, nego odobravanja koje bi u cijeloj stvari moralo da bude najvažnije, dodaju.

Mujagini dvori

Zabrinuti su jer iz priopćenja i pratećih popisa proizlazi da je za uklanjanje predviđen niz značajnih objekata među kojima su i objekti od prvorazrednog nacionalnog i kulturnog značaja. Među njima i kuća nekadašnjeg gradonačelnika, Mujage Komadine koja je do rata služila kao sveučilišna knjižnica.

– Svaka ozbiljna vlast bi takvu građevinu na atraktivnom Šetalištu svakako sačuvala, obnovila i povjerila važnoj adresi. Iza rata je ponuđeno da Mujaginu kuću obnove donatori iz Turske, ali je tadašnje gradskog rukovodstvo to odbilo. Mostarci se sjećaju da su iza rata, na taj objekt bacili oko lokalni tajkuni. A kad im ni nakon dužeg nadmudrivanja nije uspjelo da ovladaju nekretninom, kuću sada žele porušiti kako bi se u nekom kasnijem ishodu ovladalo elitnom lokacijom za novu stanogradnju. To neće i ne može proći, istaknuli su i skrenuli pozornost na planirano rušenje u ratu načete Sahat kule, koje bi, kako navode, predstavljalo nezapamćeni kulturocid. Uz ove građevine, aktivistima Mostarskog kruga smeta što se na popisu za rušenje našla i Alajbegoivića kuća, koja je kako navode, nacionalni spomenik.

Na objavu Grada reagirali su i iz Jedinstvene organizacije boraca Mostara, iskazujući brigu i razočarenje zbog najave rušenja objekta Doma Vojske Federacije BiH, čiju su rekonstrukciju pokrenuli s ciljem da u budućnosti tu bude Memorijalni centar.

– Svjesni da brojni ruševni objekti u našem gradu predstavljaju rugla koja kvare turističku razglednicu, pozdravljamo ideju da se saniraju, a ako to već nije moguće i da se uklone, ali u skladu sa zakonima i planovima, i to ponavljamo – samo oni koji se ne mogu sanirati. Objekt nekadašnjeg Doma Armije je moguće sanirati, mi smo odlučni da to i učinimo, pa smatramo da bi rušenje do temelja predstavljalo zločin, poručili su i dodali da su spremni ovaj projekat i objekt braniti svim zakonskim sredstvima.

Podsjećamo, Grad Mostar objavio je popis ruševnih i devastiranih objekata na području grada pa se očekuje da će doći do uklanjanja objekata na 57 lokacija. Napominjemo da je odlukom grada nedavno srušena kuća obitelji Nardeli u srcu grada, nakon čega su uslijedile kaznene prijave.

N. K.dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima