Mostarci odali počast: Paljenje svijeća u znak sjećanja na žrtve grada heroja

MOSTAR, (FENA) – Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje tradicionalno je obilježen u subotu navečer u Mostaru. Brojni vjernici nakon večernjih misa krenuli su prema Vukovarskoj ulici gdje su ispred podignutog spomen križa upalili svijeće i pomolili se za stradale i nestale u Vukovaru 1991. godine.

Nakon paljenja svijeća i molitve u Vukovarskoj ulici, na brdu Hum iznad  Mostara, ispod Jubilejskog križa, mladi su upalili 32 baklje u znak sjećanja na 32 godine od tih događanja.

Baklje su upaljene točno u 25 minuta do 8 sati, kao podsjećanje da je agresija na Vukovar započela 25. 8. 1991. godine.

Ranije su pijetet prema žrtvi Vukovara i Škabrnje iskazali i građani Novog Travnika, Tomislavgrada, Livna, Čapljine, Viteza i drugih gradova u FBiH.

Također, veliki broj njih priključio se i koloni sjećanja u Vukovaru.

U spomen na 18. studenoga 1991., Hrvatski je sabor 1999. donio Odluku o proglašenju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kako bi se odala počast svim sudionicima obrane Vukovara, grada – simbola hrvatske slobode.

Odlukom Vlade iz 2019. godine 18. studenoga proglašen je blagdanom i neradnim danom te se obilježava kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Mostarci odali počast: Paljenje svijeća u znak sjećanja na žrtve grada heroja

U borbama i svakodnevnim topničkim napadima na grad poginulo je 2717 hrvatskih branitelja i civila, a grad je u potpunosti razrušen.

Stotine djece ostalo je bez roditelja, a još i danas je na popisu nestalih osoba iz Domovinskog rata 374 onih kojima se svaki trag gubi u ratnom Vukovaru u jesen 1991. godine.

Mostarci odali počast: Paljenje svijeća u znak sjećanja na žrtve grada heroja
MOSTAR, 18. studenoga (FENA) – Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje tradicionalno je obilježen u subotu navečer u Mostaru. Brojni vjernici nakon večernjih misa krenuli su prema Vukovarskoj ulici gdje su ispred podignutog spomen križa upalili svijeće i pomolili se za stradale i nestale u Vukovaru 1991. godine. (Foto FENA/ES)dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima