Nadarena djeca u ŽZH će dobiti Centar izvrsnosti

Uz potporu Splitsko-dalmatinske županije i sredstava iz hrvatskog proračuna u Županiji Zapadnohercegovačkoj Širokom Brijegu uspostavit će se Centar izvrsnosti za nadarenu djecu, o čemu su u Širokom Brijegu razgovarali predstavnici triju županija iz dviju država.

Kako su izvijestili iz Vlade ŽZH, njezin predsjednik Predrag Čović susreo sa sa županom Dubrovačko-neretvanske županije (DNŽ) Nikolom Dobroslavićem i ravnateljem Javne ustanove za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ) – RERA Jozom Saračem. Razgovarali su o uspostavi Centra izvrsnosti u Županiji Zapadnohercegovačke za nadarenu djecu, koji se financira sredstvima iz hrvatskog proračuna preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Kritičko mišljenje

Taj projekt zajedno realiziraju Zavod za odgoj i obrazovanje ŽZH, a partneri su Centar izvrsnosti SDŽ-a, Gimnazija fra Dominika Mandića Široki Brijeg, Druga osnovna škola Široki Brijeg i Osnovna škola Ruđera Boškovića Grude.

Kako su objasnili iz Zavoda za odgoj i obrazovanje Županije Zapadnohercegovačke, cilj tog Centra izvrsnosti je razviti potencijal darovite djece kroz dublje razumijevanje predmeta i poticanje razvoja kritičkog mišljenja, javlja Hina.

Centri izvrsnosti su specijalizirane institucije ili programi koji pružaju dodatnu edukaciju i potporu nadarenim i visokomotiviranim učenicima u određenim područjima kao što su znanost, matematika, jezici, umjetnost ili sport.

Nadarena djeca

Niz godina iz Županije Zapadnohercegovačke nadarena djeca sudjeluju u radu Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije. Trenutačno ih je 32 uključeno u program.

Prema priopćenju Vlade ŽZH, dužnosnici triju županija iz Hrvatske i BiH razgovarali su i o suradnji vezanoj uz bolju prometnu povezanost, sufinanciranje programa prekogranične suradnje te prenošenje iskustava pri apliciranju za sredstva iz EU fondova.

Post Nadarena djeca u ŽZH će dobiti Centar izvrsnosti je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima