Najniža mirovina u F BiH trebala bi rasti za 32 KM

TNT GROUP

Najniža mirovina korisnika Federalnog zavoda MIO u 2024. godini bi, umjesto trenutačnih 538,27 KM, trebala iznositi 570,56 KM, zajamčena bi u tom slučaju dosegnula iznos od 680,94 KM umjesto trenutačnih 642,40 KM, dok bi prosječna samostalna, koja je na kraju 2023. godine iznosila 675,53 KM, u ovoj godini trebala biti isplaćena u iznosu od 716 KM.

Usklađivanje i odluke

Prema podacima Federalnog zavoda MIO, mirovine u Federaciji BiH će od siječnja ove godine biti uvećane za šest posto, međutim, hoće li isplata uvećanih mirovina početi već u veljači ili u svibnju, ovisi o dinamici usvajanja federalnog proračuna za ovu godinu. Naime, članak 79. Zakona o MIO propisuje da se mirovine usklađuju 15. travnja svake godine, tako da se usklađivanje vrši u visini zbroja 50 posto porasta potrošačkih cijena i 50 posto porasta bruto domaćeg proizvoda u Federaciji u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osim mirovina ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, a najviše do stope rasta bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini.

Stopa rasta BDP-a za prošlu godinu iznosi 6,2 posto, a indeksa potrošačkih cijena 5,8 posto. Prema zakonom definiranoj formuli za izračun, 50 posto iznosa ta dva parametra u zbroju daje iznos usklađivanja, koji je šest posto.

Kako umirovljenici ne bi čekali na usklađivanje do travnja, a uzimajući u obzir posljedice globalne inflacije i materijalni položaj ove kategorije stanovništva, u prosincu prošle godine tadašnji sastav Vlade Federacije BiH se nakon sastanka s predstavnicima Saveza udruga umirovljenika opredijelio za akontativno povećanje mirovina već prilikom isplate siječanjskih mirovina, no uvjet je bio usvajanje proračuna za 2023. godinu.

Za akontativno usklađivanje mirovina već od ovog siječnja volja postoji i u trenutačnom sazivu Vlade Federacije BiH, međutim, bez usvajanja proračuna donosi se odluka o privremenom financiranju do 31. ožujka. Ako do toga dođe, u tom razdoblju se ne može trošiti veća svota novca od one koja se trošila prošle godine u navedenom razdoblju, što u pravilu onemogućava i akontativno usklađivanje, odnosno rast mirovina.

U Savezu udruga umirovljenika Federacije BiH vjeruju kako će se steći preduvjeti za isplatu uvećanih mirovina već od početka godine te očekuju još jedno povećanje do kraja godine.

– Zakon je jasan, a kaže da Vlada FBiH može jednom u tekućoj godini izvršiti izvanredno usklađivanje mirovina ako je stopa realnog BDP-a u prethodnoj godini viša od tri posto i ako nema akumuliranog deficita proračuna Federacije BiH, a najviše do stope rasta realnog BDP-a u prethodnoj godini – kazao je predsjednik Saveza Redžo Mehić te najavio kako će odmah u travnju tražiti izvanredno usklađivanje mirovina.

Povećanje u RS-u

Ako ne dođe do akontativnog usklađivanja, umirovljenici će uvećane mirovine dobiti u svibnju prilikom isplate travanjske mirovine, kada će im biti isplaćena i razlika uvećanja za sve mjesece od početka godine.

Redovito povećanje mirovina slijedi i za umirovljenike koji su svoje mirovine zaradili na prostoru Republike Srpske, što je potvrdio premijer Republike Srpske Radovan Višković kada je govorio o novom proračunu za ovu godinu u iznosu od 5.735,000.000 KM.

– Od tih pet milijardi i 735 milijuna imamo za mirovine u ovoj godini izdvajanje od milijardu i 785 milijuna, što je povećanje za 11 posto. Povećanje mirovina počevši od 1. siječnja bit će oko devet posto – istaknuo je Višković i objasnio da se ukupan rast izdvajanja za mirovine od 11 posto odnosi ne samo na rast mirovina već i na povećanje broja umirovljenika.

Večernji list BiH

Objava Najniža mirovina u F BiH trebala bi rasti za 32 KM pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima