Novi album Vladimira & Kalafata “Evala Mare Evala” izlazi 17. 11. na svim digitalnim platformama!

Nakon albuma “Riva degli Schiavoni” i “El Shatt“, koje je etno/world music ansambl Vladimir & Kalafat objavio za PDV, novi studijski album “Evala Mare Evala” (PDV070), u petak, 17. 11., bit će dostupan na svim digitalnim platformama.

Ansambl Kalafat osnovan je u Mostaru (BIH), i glazbeni je projekt mostarskog umjetnika, akademskog kipara, slikara i grafičara Vladimira Mićkovića, sastavljen od umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Izraela, Maroka i Srbije. Na svojim albumima Vladimir Mićković upriličuje transcendentalna povijesno geografska putovanja Braudelovim Mediteranom, a svojim sjajnim glasom je vodič kroz glazbena iskustava i tradicije svijeta iz kojeg je potekao. Kritika je glazbu Vladimira Mićkovića proglasila produžetkom “Mediteranskog brevijara” mostarskog mu sugrađana, književnog velikana Predraga Matvejevića, jer nevjerojatno uvjerljivo, kroz prizmu osobnog pristupa, dočarava susret Dalmacije s ostatkom mediteranske tradicije, i približava nas njegovoj kulturi i baštini.

Zaintrigiran periodom 19. stoljeća, kada veliki broj ljudi iz Dalmacije, u potrazi za boljim životom seli u Istanbul kako bi se ostvarili kao priznati brodograditelji, kapetani, inženjeri, kartografi, tiskari, na novom “Evala Mare Evala” albumu Vladimir & Kalafat usmjeravaju glazbeni kurs iz Dalmacije put Carigrada na Bosporu.

Književnik Marko Tomaš kaže: “Priče o tim ljudima, onima koji su, kako reče doktor Kolonja u glasovitoj “Travničkoj hronici”, kod dva zavičaja bez ijednog, vratile su se u svijet kojeg su napustili preko putopisaca i pripovjedača i, kroz vrijeme, došle i do nas. A ako želimo živjeti s tim pričama moramo razumjeti ljude koji su se otisnuli na daleka putovanja, bježali u zbjegovima i migrirali diljem planeta. “

Muzika ovih prostora, od Jadrana do Bospora, najljepši je doprinos i ključna kap u velikom moru. Jedinstven, ujedinjen svijet koji se prije dvije tisuće godina rasplinuo ponovno se slaže u jedinstven mediteranski amalgam. Ova glazba, skromno dopisuje poneki redak u priče o mediteranskim sudbinama, čežnjama i ljubavima, svemu što je nasljedno a neopipljivo. Pjesma je najljepše pakiranje za prenošenje nostalgije za nekim izgubljenim zavičajem.

Pet pjesama, ukorijenjenih u tradicionalnoj muzici Mediterana, kojima se evociraju tradicionalne veze Dalmacije i Konstantinopola, očekuju nas na novom Vladimir & Kalafat albumu “Evala Mare Evala“, za čiji je cover zaslužna Toni Soprano Meneglejteizlazi u petak, 17. 11., na svim streaming servisima.dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima