Objavljen javni poziv za podjelu novčane podrške EU energetski siromašnim kućanstvima

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike objavilo je u petak na web stranici javni poziv i prijavni obrazac za izbor kućanstava, a u sklopu provođenja programa pomoći EU za dodjelu sredstava energetski siromašnim kućanstvima u Federaciji BiH.

Javni poziv je dostavljen i općinama i gradovima, a bit će otvoren od ponedjeljka, 23. listopada do 10. studenog 2023. godine, priopćeno je iz Federalnog ministarstvo rada i socijalne politike.

Pod uvjetima utvrđenim Javnim pozivom pravo na dodjelu sredstava mogu ostvariti sljedeće kategorije energetski siromašnih kućanstava:

Kategorija 1: Domaćinstva/kućanstva u kojima žive materijalno neosigurane i za rad nesposobne odrasle osobe koje nemaju prijeko potrebnih sredstava za život, nesposobne su za rad i ne mogu osigurati sredstva za život po nekoj drugoj osnovi, a kojima je u 12. mjesecu 2022. godine isplaćeno pravo na stalnu novčanu pomoć prema propisima iz oblasti socijalne zaštite.

Kategorija 2: Domaćinstva/kućanstva u kojima žive djeca koja su, zaključno s 31.05.2023. godine, ostvarila pravo na dječji dodatak na osnovu Zakona o materijalnoj podršci obiteljima s djecom u Federaciji Bosne i Hercegovine (“Službene novine Federacije BiH”, broj: 52/22).

Kategorija 3: Domaćinstva/kućanstva u kojima su najviše dva člana korisnici prava na mirovinu po propisima o mirovinsko-invalidskom osiguranju u iznosu koji nije viši od iznosa zajamčene mirovine za 12. mjesec 2022. godine prema podacima Federalnog zavoda za mirovinsko-invalidsko osiguranje i to pod uvjetom da nisu korisnici razmjerne mirovine s inozemstvom i da nijedan odrasli član domaćinstva/kućanstva tijekom 2022. godine nije ostvarivao dodatna primanja po osnovu radnog odnosa.

Kategorija 4: Domaćinstva/kućanstva u kojima su tijekom prethodne kalendarske godine jedno ili više maloljetne djece, uslijed smrti ili nepoznatog identiteta drugog roditelja, živjeli sa samo jednim roditeljem koji u tom razdoblju nije ostvarivao prihode koji se oporezuju po propisima o porezu na dohodak ili nije ostvarivao primanja po osnovu radnog odnosa u iznosu višem od iznosa najniže plaće u Federaciji u 2022. godini (543 KM).

Podnositeljima zahtjeva javni poziv dostupan je online za preuzimanje, a podnositelji zahtjeva s područja općine Čitluk mogu dobiti dodatne informacije od službenika Općine Čitluk u Centru za pružanje usluga (šalter sali u zgradi Općine Čitluk) zaduženih za pružanje pomoći u provedbi javnog poziva.

Dokumenti:
– Javni poziv za dodjelu sredstava s pozicije tekućeg transfera drugim nivoima vlasti i fondovima – podrška Europske unije BiH u cilju ublažavanja negativnog socio-ekonomskog utjecaja energetske krize

Prijavni obrazac

The post Objavljen javni poziv za podjelu novčane podrške EU energetski siromašnim kućanstvima appeared first on Općina Čitluk.

citluk.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima