Obljetnica smrti fra Šimuna Cvitkovića ((? – 6. I. 1706.)

TNT GROUP

Fra Šimun je rođen u Sovićima kraj Doljana. Boravio je u ramskom samostanu u vrijeme seobe fratara i ramskoga naroda u Cetinsku krajinu u listopadu 1687., a zatim je bio ramski gvardijan u Sinju (2. srpnja 1693. – 16. listopada 1694.). Inače, gvardijani sinjskoga samostana zvali su se ramskim gvardijanima sve do 1703., kada su se morali odreći toga naslova, jer je tada ozakonjeno da fratri u Dalmaciji gube pravo na župe koje su ostale preko granice, u Bosni. Župe ramskoga samostanskog područja tada su pridružene samostanu u Fojnici.

Fra Šimun, nastanjen u sinjskom samostanu, pod prisegom je 27. listopada 1701. svjedočio u sporu između svećenika glagoljaša i franjevaca kako župi Radobilji, koja se sastojala od više podružnih kapelanija, pripadaju sela: Slimena, Zadvarje, Poletnica, Grabovac, Žeževica, Katuni, Kreševo, Blato, Nova Sela, Cista, Dobranje i Svib Veliki. U navedenim selima, osim u Katunima, fra Šimun je obavljao župničku službu. U prvom svesku Matice krštenih župe Sinj nalazimo fra Šimunove upise na latinskom (29. travnja 1704. – 6. prosinca 1705.), u kojima se potpisivao prezimenom Floris (fr. Simon Floris). Prema Šibenskom nekrologu preminuo je u Sinju 6. siječnja 1706. Uz datum smrti stoji zapisano: „[…] preminuo je poštovani otac Šimun Cvitković, drukčije Flori. Taj je bio jedan od prvih otaca koji su bili prognani iz Rame.“ (Signii. P./ater/ Simon Czvitcovich alias Flori, obiit. Iste fuit unus ex primis P./atribus/ qui Rama exula/verunt/).

 

Izvor: Fra Tomislav Brković, Franjevci iz Rame. Leksikon članova Bosne Srebrene (1557. – 2020.), Općina Prozor-Rama, Prozor 2022.

obljetnica smrti fra šimuna cvitkovića ((? – 6. i. 1706.) obljetnica smrti fra šimuna cvitkovića ((? – 6. i. 1706.)

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga!


mostarski.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima