Obljetnica smrti generala Blage Zadre: Zapovjednik koji je po mnogo toga bio drugačiji od drugih

Blago Zadro ostao je prepoznatljiv među vukovarskih braniteljima i poznat kako nikada nije slao vojnike nego je uvijek išao prvi. Nije nosio pancir jer ga nisu imali ni njegovi vojnici. Pazio je da u istu akciju ne idu dva brata.

Na današnji dan, prije 32 godine, poginuo je Blago Zadro koji je tijekom obrane Vukovara postao jedan od simbola obrane Vukovara te je posthumno odlikovan i činom generala. U spomen na njega danas je na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, na grobu gdje su pokopan Blago Zadro i njegov sin Robert koji je poginuo na Kupresu, obilježena je obljetnica smrti Blage Zadre. Govoreći o svome ocu Tomislav Zadro, koji je i sam sudjelovao u obrani Vukovara, prisjetio se kako je toga dana probijena linija na Budžaku te da su neprijatelji zauzeli neke ulice.

-Bili su nas iznenadili jer su im do tada svi napadi išli preko Trpinjske ceste gdje su bili raspoređeni naše najbolje postrojbe. S informacijom o proboju linije tamo su odmah krenuli tata s još pet momaka iz Turbo voda kojega je vodio Robert Zadro. Meni nije dao da idem i tražio je da ostanem u stožeru. Nije htio uzeti niti pancirku koju sam mu nudio jer pancirke nisu imali ostali vojnici. Na žalost, toga dana je poginuo – rekao je Tomislav Zadro.

Post Obljetnica smrti generala Blage Zadre: Zapovjednik koji je po mnogo toga bio drugačiji od drugih je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima