Oficijalno započeli radovi na revitalizaciji rekreacijskog područja Bune i Bunice

TNT GROUP

Kroz projekt Mostar – Prostori koji pokreću danas su oficijalno započeli radovi na revitalizaciji rekreacijskog područja Bune i Bunice. Vrijednost radova inicijalne faze procjenjuje se na 630.000 KM. 

Sredstva za radove alocirana su iz projekta Mostar – Prostori koji pokreću koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva i iz proračuna Grada Mostara. Radove će voditi tvrtka Promark d.o.o, odabrana putem javnog poziva, a završetak prve faze planiran je do 30. juna/lipnja 2024. godine. 

Plan je uraditi rekonstrukciju pješačkih mostova, uređivanje obale, osposobljavanja česmi na otvorenom, rekonstrukciju javnih toaleta, poboljšanje stanja postojeće plaže uz Bunicu, kao i uređivanje klupa, te druge manje i veće radove. 

Gradonačelnik Kordić je ranije potcrtao važnost ovog područja za Mostarce i Mostarke, te u tom smislu najavio da bi za ovu budžetsku godinu mogla biti izdvojena dodatna sredstva kako bi se nastavilo ulagati u Bunu i Bunicu. 

“Ovo je jedan od većih projekata koji komuniciramo s javnošću, a danas bez obzira na vrijeme zvanično otvaramo radove na Buni. U razgovoru s izvođačima, očekujemo već krajem šestog mjeseca da ćemo imati prvu fazu završenu. Radovi su podijeljeni u tri cjeline, a ova prva ima za cilj da ovo područje vrati u funkciju. Grad Mostar je sa Vladom Ujedinjenog Kraljevstva uložio značajna sredstva za realizaciju ovog projekta. Nadamo se da će Bunica, kao lokalitet koji pamtimo iz nekih boljih vremena, ponovo zaživjeti i da će se ljudi družiti na ovom mjestu i provoditi ugodno vrijeme i ljeta sa svojom djecom”, naglasio je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara

Veronika Jelinkova, direktorica projekta, istakla je kako je cilj vratiti nekadašnji sjaj Bune, izlazeći u susret željama zajednice. 

„Hvala Gradu Mostaru, našim tehničkim partnerima i Britanskoj ambasadi u Sarajevu na njihovoj neprocjenjivoj podršci. Početna faza uključuje značajna ulaganja od preko 630.000 KM, a mi željno očekujemo pozitivnu transformaciju“, rekla je Jelinkova.  

Krajem prošle godine građani i građanke svojim glasovima su mogli doprinijeti funkcionalnosti javnih prostora u Mostaru. Od ukupno 71 predložene intervencije, uvjerljivo najviše glasova je dobila Buna i Bunica. 

Projekt Mostar – Prostori koji pokreću implementira češka nevladina organizacija People in Need  uz partnerske organizacijama Everday Peace Indicators, Omladinski Kulturni Centar Abrašević, Agencija lokalne demokratije Mostar i Udruženje građana NEŠTO VIŠE. Projekt podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. 

akta.ba

mostarski.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima