Oslobađajuća presuda pripadnicima Specijalne policije MUP-a HR HB

U Županijskom sudu u Mostaru u ponedjeljak je izrečena, prvostupanjska, oslobađajuća presuda petorici bivših pripadnika specijalne policije MUP-a HR Herceg-Bosne Ivanu Hrkaću (55), Boži Periću (57), Željku Planiniću (55), Zlatku Pavloviću (49) te Josipu Cvitanoviću Cvikiju (48) u predmetu poznatom kao ”Krvavi Bajram” i ”Liska park”.

Sudsko vijeće Županijskog suda je ocijenilo kako nije bilo dovoljno dokaza da su optuženi odgovorni za kaznena djela koja su im se stavljala na teret.

Prema optužnici, potvrđenoj još 2004. godine, Hrkać, Perić, Planinić, Pavlović i Cvitanović, zajedno s Markom Radićem Makom, koji je bio u svojstvu bivšeg načelnika Policijske uprave u zapadnom dijelu Mostara, terete se da su na Bajram, 10. veljače 1997. godine, zajedno napali skupinu od više stotina građana bošnjačke nacionalnosti koji su se, prema prethodno najavljenoj posjeti, kretali u blizini groblja u Liska parku, piše Dnevni avaz.

Nakon što su ih udarcima pomoću palica pokušali prisiliti da se vrate unazad, počeli su pucati iz pištolja te zajedničkim pucanjem usmrtili Šefika Sulejmanovića, a teže ranili Seida Maksumića i Safeta Radoša te lakše ozlijedili 23 osobe, među kojima i tadašnjeg mostarskog muftiju Seida ef. Smajkića. Suđenje u ovom predmetu, znanom kao jedna od najvećih sudskih saga u BiH je otpočelo 2006. godine, a prekinuto je 2013. godine.

Novi sudski proces ovoj petorki je otpočeo 3. prosinca 2021. godine i to nakon osmogodišnjeg prekida. Suđenje je krenulo ispočetka, a svi optuženi su se branili sa slobode osim Cvitanovića koji je pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 17 godina i pet mjeseci za ubojstvo Radića, koje je počinio 9. studenoga 2020.godine, navodi Avaz.

Iz Tužiteljstva HNŽ-a su najavili da će po dobijanju pismenog otpravka sudske presude uložiti žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Post Oslobađajuća presuda pripadnicima Specijalne policije MUP-a HR HB je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima