POČETAK nadzora prometa iz policijskih vozila u pokretu i obavijest vlasnicima vozila kojima je istekla registracija

Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegbosanske županije nabavilo je sustav EUNOMINA koji je ugrađen u dva neobilježena policijska vozila koja koriste policijski službenici SPPP i PP Tomislavgrad.

Eunomia je multifunkcionalan sustav i modularno rješenje za nadzor prometa iz vozila u pokretu i stacionarno, te automatsko prepoznavanje registarskih pločica. Ima mogućnost snimanja od 360 stupnjeva i modul za noćno snimanje prometa.

U vozilu je ugrađeno ukupno šest kamera, četiri za snimanje i dvije za raspoznavanje registarskih pločica. Prijenos podataka na server je bežični. Ima mogućnost snimanja i izdavanja slika za evidenciju i sankcioniranje prekršaja u prometu, detekciju prekoračenja brzine vozila u odlasku i dolasku, neregistriranost, uporabu pojasa, uporabu mobitela u vozilu, nepropisan prelazak vozila iz jednog kolničkog traka u drugi, nepoštivanje crvenog svjetla na semaforu, kao i druge uočene prekršaja u prometu, koji se mogu sankcionirati na licu mjesta i naknadno pregledom video zapisa.

Pored navedenog video zapisi iz vozila mogu se koristiti i za evidenciju vozila koja su sigurnosno interesantna po kriminalitetu. Vozila su imala testnu fazu i početak rada na navedenom sustavu je od 25.10. 2023. godine.

PRIOPĆENJE vlasnicima vozila kojima je istekla registracija

Izvješćujemo vlasnike vozila da je dana 31.08.2023.godine, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo Odluku o prestanku važenja stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriju Bosne i Hercegovine, koja je objavljena u ”Službenom glasniku BiH”, broj: 65/23 dana 22.09.2023. godine.

Donošenjem navedene odluke počeo je teći rok u kojem vlasnici vozila kojima je istekla registracija u ranijem periodu više od 30 dana mogu podnijeti zahtjev za produženje važenja registracije zaključno sa danom 29.11.2023. godine.

Vozila za koja se do navedenog dana ne podnese zahtjev za produženja važenja registracije, službeno će se odjaviti iz evidencije registriranih vozila, sukladno odredbama Pravilnika o registriranju vozila ( „Službeni glasnik BiH”, broj: 69/09, 29/20 i 9/21), a vlasnik vozila je dužan vratiti registarske pločice i potvrdu o registraciji, priopćeno je iz MUP HBŽ.

www.tomislavnews.com

www.tomislavnews.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima