Podignuta optužnica protiv osumnjičenog zbog ubojstva u Humcu

Podignuta je optužnica protiv A.P. zbog ubojstva svog oca 9. kolovoza 2023. u mjestu Humac kod Ljubuškog, priopćilo je u utorak Županijsko tužiteljstvo Županije Zapadnohercegovačke.

Intenzivnim radom na predmetu za nepuna tri mjeseca Županijsko tužiteljstvo ŽZH Široki Brijeg je okončalo istragu i 30. listopada 2023. godine podiglo optužnicu protiv A.P. iz Humca kod Ljubuškog, zbog postojanja osnovane sumnje da je u neubrojivom stanju počinio protupravno djelo Ubojstva iz čl. 166. st. 1. KZ F BiH, koja optužnica je potvrđena od Županijskog suda Široki Brijeg 6. studenoga 2023. godine.

Optužnicom se tereti da je 9. kolovoza 2023. godine, oko 18:00 sati, u neubrojivom stanju zbog kronične duševne bolesti psihotičnog karaktera – paranoidne šizofrenije, u namjeri da usmrti svog oca V.P. istog oborio na pod, a potom ga više puta nogama i rukama snažno udarao u predjelu glave i gornjeg dijela tijela, u više navrata iz dnevnog boravka kroz hodnik odlazio do kupatila i vraćao se do mjesta gdje je V.P. ostao ležati na podu, a potom istog nastavljao snažno udarati, na koji način mu je nanio teške tjelesne ozljede posljedicom čega su kod V.P. nastupila oštećenja za život važnih moždanih centara uslijed čega je isti na mjestu preminuo.

Podsjećamo, Županijsko tužiteljstvo ŽZH Široki Brijeg je 11. kolovoza 2023. godine podnijelo prijedlog za određivanje pritvora osumnjičenom A.P., Županijskom sudu Široki Brijeg zbog postojanja osnovane bojazni da će ponoviti kazneno djelo ili počiniti kazneno djelo kojim prijeti, kao i zbog počinjenja posebno teškog kaznenog djela s obzirom na način
zvršenja i posljedice, te zbog toga što bi puštanje na slobodu osumnjičenog rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda, nakon čega je Županijski sud odlučujući o istom prijedlogu osumnjičenom A.P. odredio pritvor u trajanju od mjesec dana.

Da bi potom Županijsko tužiteljstvo ŽZH Široki Brijeg 1. rujna 2023. godine uputilo Županijskom sudu Široki Brijeg prijedlog za produženje pritvora osumnjičenom A.P. za još dva mjeseca na odlučivanje, jer su i dalje postojali razlozi zbog kojih je pritvor određen, te je odlučujući o istome Županijski sud Široki Brijeg dana 7. rujna 2023. godine osumnjičenom A.P. produžio pritvor u trajanju od dva mjeseca.

Pored navedenog optužnicom je nadležnom sudu predloženo produljenje pritvora, koji pritvor je ponovno produžen rješenjem Županijskog suda Široki Brijeg od 8. studenoga 2023. godine, i isti može trajati do izricanja prvostupanjske presude, a najduže dvije godine, navode iz Županijskog tužiteljstva ŽZH.

Prema načelu pretpostavke nevinosti iz čl. 3. st. 1. ZKP-a F BiH, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom suda ne utvrdi njegova krivnja, radi čega potvrđivanjem optužnice protiv određene osobe za konkretno kazneno djelo, ne predstavlja njenu kaznenu odgovornost za počinjenje kaznenog djela, jer se krivnja počinitelja utvrđuje pravomoćnom presudom, napominju iz Tužiteljstva.

Post Podignuta optužnica protiv osumnjičenog zbog ubojstva u Humcu je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima