Potvrđen slučaj hripavca u HNŽ

Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a zaprimio je tijekom ovog mjeseca jednu prijavu hripavca (pertusisa) kod novorođenčeta.

Riječ je o izuzetno zaraznoj akutnoj infektivnoj bolesti dišnog sustava uzrokovanoj bakterijom Bordetella pertussis, koja se prenosi kapljičnim putem, uglavnom putem respiratornih sekreta zaražene osobe tijekom kašljanja ili kihanja. Karakteriziraju je napadi kašlja koji obično završavaju dugotrajnim, hripavim, kreštavim udahom.

Ova bolest može imati i ozbiljne posljedice, posebno kod novorođenčadi i male djece zbog čega je iznimno važno poznavati uzrok, simptome, dijagnozu i liječenje hripavca, a cijepljenje je i dalje neizostavna metoda prevencije širenja ove potencijalno ozbiljne infekcije.

Što se tiče ostalih zaraznih bolesti, iz Zavoda kažu kako epidemiološka situacija u HNŽ-u po pitanju respiratornih infekcija nije zabrinjavajuća te da se trenutačno na području te županije bilježi jako mali broj prijava zaraznih bolesti, potvrđeno je za Fenu.

Trenutno nije sezona stomačnih infekcija, ali svakako se povremeno prijavljuju određeni tipovi stomačnih infekcija poput enterokolitisa. Međutim, trenutno bilježimo jako mali broj prijava zaraznih bolesti uopće, ističu iz županijskog Zavoda.

Također napominju i da se građani trebaju kao i uvijek ponašati odgovorno te se javiti obiteljskom liječniku pri pojavi respiratornih simptoma.

Kada je u pitanju gripa, ona se već četvrti tjedan prati i još uvijek nije prijavljen nijedan slučaj.

Od 40. tjedna u 2023. do 20. tjedna 2024. godine će se službeno vršiti monitoring gripe i bolesti sličnih gripi (ILI, ARI, SARI), tako da u punom kapacitetu pratimo kompletno stanje, navode iz Zavoda.

Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a uskoro očekuje i cjepiva protiv gripe, a HNŽ će raspolagati s 1400 doza za stanovništvo.

Inače, zainteresiranost starije populacije za cjepivo protiv gripe je poprilično dobra kao i do sada, dok populacija ispod 65 godina nije toliko zainteresirana, naglašavaju.

Što se tiče cijepljenja protiv covida -19, iz Zavoda kažu kako već dugo nije aplicirana nijedna doza tako da to otprilike i samo govori o interesiranju za cijepljenje.

Iako je covid -19 još uvijek prisutan, na području HNŽ-a ne bilježi se veliki broj prijava, a dosad je s dvije doze ukupno cijepljeno 31 posto građana HNŽ-a.

Izvor: Hercegovina.info

Objava Potvrđen slučaj hripavca u HNŽ pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

mostarski.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima