Pronađena sva tri nestala dječaka

TNT GROUP

U nacionalnoj evidenciji nestalih osoba našla su se tri dječaka, nestala u razmaku od nekoliko dana.

Jučer navečer objavljeno je da je u Zagrebu nestao 14-godišnjak, porijeklom s dubrovačkog područja. Osim njega, u evidenciji nestalih ovih su se dana našla još dva dječaka, jedan s područja Zagreba i jedan iz Rijeke. Aktiviran je sustav za potragu, tražila se pomoć, no sve je sretno završilo.

Policija je raspisala potragu, da bi se ispostavilo da su neki od njih odlučili produžiti zimske praznike i ne vratiti se u dom. Pronađeni su živi i zdravi, javlja Nova TV.

“Dobio sam informaciju da je jedan od tih dječaka naš štićenik koji se nije vratio u našu ustanovu nakon školskih praznika. Mi smo stupili u kontakt s centrom i stupili smo u kontakt s majkom. On bi danas trebao biti na putu prema ustanovi”, izjavio je Božo Vrkljan, ravnatelj Centra za pružanje usluga doma socijalnog rada Dugave.

Zašto djeca nestaju i što se događa kad se prijavi nestanak

Rijetko dolazi do nestanja djece, najčešće je to bijeg od kuće ili iz doma.

“Nerijetko se dogodi da u jednom danu imamo raspisanu objavu realiziranu, dijete se pronađe i dijete se ponovo udalji iz ustanove u kojoj je smješteno”, izjavila je Anita Matijević iz Odjela za maloljetničku delikvenciju.

Kada se prijavi nestanak osobe, policija kreće na posao.

“Naravno da se prate kretanja uređaja koje dijete koristi, ali i obavlja klasičan policijski posao razgovaranja i prikupljanja informacija”, kažu iz policije.

Jedan od razloga za bijeg je i početna prilagodba na život u domu.

“Zaljubljenost, loš uspjeh u školi, možda neslaganja s drugim korisnikom. Sklonost skitnji, avanturizam, nedostatak i internet izazovi gdje djeca dovode sebe u opasnost”, razloga je mnogo, objašnjava Vrkljan.

Više od tisuću djece godišnje pobjegne iz sustava socijalne skrbi, no veliki broj se vrati nakon nekoliko dana. Prošle godine, 22 djece počinilo je kazneno djelo dok su bila u bijegu.

“Najviše je djece, njih 1200 pobjeglo iz sustava, dok je 337 djece pobjeglo iz obiteljskog doma. Trenutno se u Republici Hrvatskoj traga za 39 djece”, kaže Tomislav Ramljak iz Centra za nestalu i zlostavljnu djecu.

Trojica dječaka nestala za dva dana u Hrvatskoj

Post Pronađena sva tri nestala dječaka je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima