Selo Lukomir dobilo titulu Najljepše selo u Bosni i Hercegovini

Grad Konjic prepoznat kao lider održivog turizma

U okviru USAID-ovog projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini  Udruženje za razvoj ruralnog turizma u BiH “Alterural” provelo je aktivnosti na uvođenju međunarodne oznake Najljepša sela u cilju očuvanja prirodne i kulturne baštine sela u Bosni i Hercegovini i podizanja svijesti o jedinstvenom kulturnom naslijeđu sela koja ona imaju.

U srijedu 18.oktobra u Sarajevu su Udruženje “Alterural” i USAID Turizam organizirali svečano proglašenje dodatnih sela za “Najljepša sela Bosne i Hercegovine”. Sela koja su uvrštena u listu najljepših sela u BiH ovom prilikom su Lukomir, koje se nalazi na planini Bjelašnici na području grada Konjica i Vranduk koje se nalazi u okolini Zenice.

Selo Lukomir dobilo titulu Najljepše selo u Bosni i Hercegovini

– U vremenu kada imamo velike planove za snažniji razvoj turizma na području grada Konjica, svaki novi korak i uspjeh nam mnogo znači. Dobijanje međunarodne oznake Najljepša sela za selo Lukomir, koje je kao Kulturni krajolik 2009.godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika proglasila nacionalnim spomenikom, od velike je važnosti za dalji razvoj ruralnog turizma na konjičkom području. Uz projekat Welcome to Konjic i uspostavljanje turističkog klastera, kao i proglašenje Konjica jednom od pet ”Green Destinations Top 100 Stories” za 2023.godinu iz BiH, najnoviji certifikat Najljepša sela u BiH za selo Lukomir  je podstrek da kreiramo nove projekte i programe, i razvijamo postojeće, kako bi omogućili kvalitetne uslove za bavljenje ovom djelatnošću za lokalno stanovništvo. Sve navedeno naravno doprinijet će kvalitetnijom i sadržajnijom turističkom ponudom za sve goste koji posjećuju Konjic- kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

Akciju “Najljepša sela u Bosni i Hercegovini” podržavaju Vlada Sjedinjenih Američkih Država kroz USAID Projekt održivog razvoja turizma u Bosni i Hercegovini i CCFD (Francuska).

Osim navedenog, Grad Konjic je jedna od 5 destinacija koje su odabrane za ”Green Destinations Top 100 Stories” za 2023.godinu, u okviru projekta EU4Business Recovery, koji sufinasiraju Evropska unija i Njemačka vlada.
Na događaju Green Destination 2023 koji je 08-10. oktobra 2023. godine održan
u Tallinnu u Estoniji, predstavljen je Konjic kao destinacija, gdje je Gradskoj upravi
Konjic zvanično i uručen certifikat zelene destinacije.

Selo Lukomir dobilo titulu Najljepše selo u Bosni i Hercegovini
Selo Lukomir dobilo titulu Najljepše selo u Bosni i Hercegovini

Izuzetna nam je čast što je Konjic uvršten u “Green Destinations Top 100 Stories” za 2023. godinu i što se aktivnim timskim radom došlo do ovakvog rezultata. Grad Konjic je u 2023.godini uspješno ispunio zadate kriterije i sama certifikacija pokazatelj je naše opredjeljenosti da razvijamo, obogaćujemo i unaprijeđujemo turističku ponudu, u cilju poboljšanja kvalitete života lokalnog stanovništva, poboljšanja uslova za posjetu i boravak gostiju, uz dodatne aktivnosti na zaštiti prirode i kulturne baštine – kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.
Naglasio je i kako su u skladu sa Strategijom razvoja turizma Grada Konjica, čija je
izrada u završnoj fazi, planirane značajne aktivnosti koje će biti usmjerene na
promociju održivog i odgovornog turizma u Konjicu i Bosni i Hercegovini.
Uz Konjic među 5 destinacija iz Bosne i Hercegovine, koje su odabrane za “Green
Destinations Top 100 Stories” za 2023. godinu i koje su podržale Evropska unija i
Njemačka vlada kroz projekat Covid-19 Investment Response/EU4BusinessRecovery,
su Trebinje, Spomenik prirode Skakavac Sarajevo, Šamac i Bosanska Krupa.

radiokonjic.ba

konjic.ba

19.10.2023.

[email protected]

radiokonjic.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima