Sindikat metalaca Federacije BiH je danas povodom 15. novembra, Dana metalaca Federacije BiH, u Sarajevu održao sjednicu Upravnog odbora sa koje je poručeno da metalci nikada nisu i nikada neće odustati od borbe za radnička prava i životu koje dolikuje radniku.

Na tom putu koristit će sva raspoloživa sredstva, ma ko stao preko tog puta. Radnicima i članstvu poručujemo da nam je sada, kao nikada prije, potrebna složnost i jedinstvo s ciljem ostvarivanja radničkih prava kako to dolikuje jednom radniku – čovjeku“, poručili su iz Sindikata metalaca Federacije BiH, navodeći da njihova borba nikada ne prestaje.

U sklopu današnjih aktivnosti je i edukacija/seminar, za sindikalne povjerenike sindikalnih podružnica Sindikata metalaca FBiH i za članove Upravnog odbora o temama “Primjena Zakona o zaštiti na radu”, na kojoj je izlagač mr.sc. Ernis Imamović, pomoćnik ministra Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku i “Aktuelna pitanja iz radnih odnosa: Kolektivni ugovor kao izvor radnog prava”, na kojoj je izlagač Kenan Mujkanović, dipl. pravnik.

Sretan Dan metalaca!

Predsjednik Sindikata metalaca HNK i potpredsjednik Sindikata metalaca Federacije BiH Vahid Ramić je u razgovoru za radiokonjic.ba istaknuo da je položaj metalskih radnika danas u Federaciji BiH znatno povoljniji u odnosu na prethodni period.

„Radnici u metalskoj industriji su danas u dobrom položaju. Osim „Zraka“, koji je u stečaju, sve firme u namjenskoj industriji su u napretku. „Binas“ Bugojno, koji nije radio 20 godina, ima ugovore već četiri, pet godina. Radi se i poštuje se radno zakonodavstvo“ – izjavio je Ramić istaknuvši povoljnu situaciju i u Konjicu.

“Igman“ je zadnjih petnaest godina podijelio sve plate, topli obrok, sve benefite (noćni, prekovremeni, produženi rad, trinaestu platu)“ – rekao je Ramić, navodeći da se radno zakonodavstvo poštuje i u firmama „Graewe Tadiv”, “TN Bosnia”, „SutTec“.

U Konjicu je izuzetno razvijena metalska industrija i sada je oko 3000 metalskih radnika u ovome gradu“ – riječi su našeg sagovornika koji je naveo da je u ukupnom izvozu naše države udio metalske industrije 40 posto, te da su tri firme iz Konjica stopostotni izvoznici: „Igman“, „Graewe Tadiv“ i „TN Bosnia“.

Sretan Dan metalaca!
Vahid Ramić

Vahid Ramić je potvrdio da je Sindikat metalaca Federacije BiH predao poslodavcima nove zahtjeve za izmjenu Kolektivnog granskog ugovora za metalsku industriju za teritoriju Federacije BiH, te nagovijestio da bi uskoro trebalo da počnu pregovori sa poslodavcima.

Sretan Dan metalaca!
Sretan Dan metalaca!

[email protected]/SMFBiH

Foto: radiokonjic.ba, SMFBiH

15.11.2023.

radiokonjic.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima