Studija za MHE “Volujak” bit će javno dostupna

TNT GROUP

Investitorima MHE Volujak, tvrtki MM ENERGY, bliži se rok u kojem moraju dostavili novu studiju o utjecaju na okoliš. Tromjesečni rok, kako smo ranije objavili počeo je teći koncem listopada što bi značilo da istječe koncem siječnja.

„Investitor nije još dostavio Studiju za MHE Volujak, očekujemo je do kraja siječnja i bit će postavljena na našoj web stranicu za javni uvid. Izrada Studije o utjecaju na okoliš se privodi kraju i nadam se da će biti na web stranici do kraja ovog mjeseca za zainteresirane strane i javnost“, potvrdili su za Hercegovina.info iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma koje ponavlja upravni postupak izdavanja rješenja o okolišnoj dozvoli za MHE „Volujak“ instalirane snage 4,5 MW na Volujku u Prozor-Rami. A zainteresiranih za ovu priču je mnogo, od lokalnog stanovništva, do lokalne vlasti, ali i udruga koje se bave očuvanjem rijeka u BiH.

„Čekamo hoće li investitori poslati u roku novu studiju te poteze ministarstva. Udruga Hereditas će nastaviti aktivnosti usmjerene na očuvanje kanjona i rijeke Volujak te će predstavljati glas građana u svim procesima s ciljem zaštite tog područja“, kaže Antun Kovčalija, ispred Udruge građana „Hereditas” Prozor-Rama.

Za temu je uvelike zainteresiran i Aarhus centar u BiH, koji također čeka dostavljanje nove studije kako bi je pobijao, a u kontaktu je s Hereditasom i općinom.

suprugu vidjelice i čovićevu zetu istječe rok: studija za mhe “volujak” bit će javno dostupna

„Investitoru trenutno istječe rok da dostavi studiju procjene utjecaja na okoliš. Trebao bi je dostaviti tijekom ovog mjeseca. Mi aktivno pratimo taj trenutak. Ako je dostavi, onda ćemo mi dostaviti svoje komentare zato da se ne uvaži“, kaže za Hercegovina.info Emina Veljović, izvršna direktorica Aarhus centra u BiH.

Upitana što su poduzimali na temu izgradnje MHE Volujak ističe da bi investitori mogli iduće godine ostati bez koncesije

„Uspjeli smo od Općine Prozor-Rama napismeno dobiti informaciju da ta Općina namjerava raskinuti koncesiju za ovu MHE tijekom 2025. u skladu sa novim Zakonom o el. energiji FBiH. Naime, mi smo tražili zahtjevom ukidanje koncesije, s aspekta zaštite okoliša odmah tijekom 2023. godine. Međutim, iz predostrožnosti ta je općina odlučila čekati ipak 2025. godinu u skladu sa izmjenom Zakona o el. energiji“, istaknula je.

Podsjeća da je investitorima koji su već imali koncesije za MHE rok da pribave neophodne dozvole tipa: vodna i urbanistička, kako bi dobili energetsku dozvolu koja je nužna za samu izgradnju MHE tri godine.

suprugu vidjelice i čovićevu zetu istječe rok: studija za mhe “volujak” bit će javno dostupna

„A upravo ovu izmjenu Zakona je i ovo Udruženje i iniciralo sa kolegama iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH. Tako da smo na taj način uspjeli pružiti opciju B. općini (ovoj i svim drugim kao što smo isto predložili Općini Konjic za rijeku Ljutu) da ima novi razlog da raskine koncesiju, ako investitor ne uspije pribaviti te dozvole u tom roku od 3 godine“, objasnila je.

Iz Općine su ranije u više navrata izjavljivali da će se uvažavati volja lokalnog stanovništva, a da koncesija neće biti preuranjeno raskinuta da bi se izbjegle štetne posljedice po općinu.

suprugu vidjelice i čovićevu zetu istječe rok: studija za mhe “volujak” bit će javno dostupna

Podsjetimo, zet Dragana Čovića, Mario Krezić suvlasnik je projekta male hidroelektrane Volujak u općini Prozor/Rama kroz tvrtku MM ENERGY, gdje mu je partner suprug međugorske vidjelice Marko Soldo. Tvrtka koja je investitor projekta male hidroelektrane u osnivačkoj strukturi ima Čovićeva “prijatelja”, zapravo zetovog oca – Pavu, a u upravljačkoj strukturi je i kćerka vidjelice Mirjane i Krezićeva partnera Marka.

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga!


mostarski.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima