Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja

TNT GROUP

Tko je ikada bio na planini, moći će potvrditi da je doživljaj uhvaćen u tom ambijentu nešto na čemu se samo Bogu može zahvaliti – i uživati. No, sve to nosi i odgovornost prema prirodi. O tome su posvjedočili planinari Rame i Uskoplja.

Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja

Nebo se zarudjelo. Prve zrake sunca provirivale su tamo negdje daleko. Lice se ozarilo tom umilnom zrakom. Tišina je. Začuje se samo poneki pjev ptice koja je željela pjesmom dočekati novi dan i pozdraviti to sunce koje nam je Bog dao. Pjesmom i krilima htjela je zagrliti sve ono oko sebe. Tako bi i svaki ljubitelj prirode, posebno planinar zagrlio oko sebe planinske vrhove sa snijegom, ozelenile ili pak urešene  jesenskim bojama, proplanke i udoline, vrtače i uzvisine dok se penje u te planinske visove. To su doživljaji koje mogu doživjeti samo planinari i ljubitelji prirode. A Bosna i Hercegovina? Ta zemlja ima ono nešto što malo koja druga ima. Ima takvu raznolikost koju se strancu pa često i domaćem čovjeku ne može opisati nego samo doživjeti.

Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja

Planine kriju tajnu Stvoriteljeve ljubavi

U tim prirodnim i planinskim predjelima posebno mjesto zauzima područje Rame i Uskoplja. Rama je okružena Makljenom, Radušom, Ljubušom, Vranom, Bokševicom i Zec planinom. Uskoplje s Ramom dijeli Makljen i Radušu i ima jednu od najljepših planina u BiH, a to je Vranica.

Ove planine koje okružuju i Ramu i Skopaljsku dolinu pravi su prirodni lijek za svakoga. Fizičko, psihološko i društveno liječilište u njima pronalaze planinari, ali i oni koji dođu samo da malo udahnu čarobne energije, osjete miris prirode, odmore u nekoj ugodnoj hladovini udišući svježinu onog što nam je Bog dao da čuvamo i pravilno iskoristimo. U tim planinama skriveni su lijekovi, skrivena je egzotična hrana, skrivena je ljubav Stvoritelja prema svom stvorenju.

Želeći malo više saznati o tim planinama i planinarenju područjem Rame i Uskoplja istražili smo kod planinarskih društava kojim planinarskim stazama hode, koje su njihove aktivnosti, tko im dolazi u pohode i da na ovaj skromni način potaknemo druge kako bi se uputili tim stazama i uživali.

Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja

Ramski planinari

Na području općine Prozor-Rama djeluje Hrvatsko planinarsko društvo „Rama“ koje je službeno  počelo s radom 31. svibnja 2011. godine. Odmah godinu dana kasnije postalo je član Planinarskog saveza Herceg-Bosne. Predsjednik društva je Ante Beljo, dopredsjednica je Antonija Jozić, a tajnik je Nikica Beljo.

Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja

Odmah po osnutku njegovo vodstvo i članovi počeli su s nizom aktivnosti kojima je cilj bio od Rame i ramskih planina napraviti poželjno i prepoznatljivo planinarsko odredište svim ljubiteljima prirode. S obzirom da prije osnutka HPD „Rama“ nije postojala nijedna markirana planinarska staza na području općine Prozor-Rama, naglasak na aktivnosti Društva bio je uređivanje i markiranje planinarskih staza. Do sada je markirano i uređeno preko stotinu kilometara staza i svaka je snimljena GPS-om

„Osim aktivnosti uređivanja i markiranja staza, započeta je obnova stare planinarske kuće na  Gornjim Maglicama. Članovi Društva su osobnim snagama i uz pomoć općine Prozor-Rama dijelom obnovili interijer kuće, zatim su napravili nadstrešnicu s kaminom. Kuća sada može služiti za smještaj planinara i njihov dulji boravak na ovome području. Planinarska kuća nosi naziv „Marko Penava“, kazao je Nikica Beljo tajnik planinarskog društva i često vodič planinarima koji dođu pohoditi ramske planine.

Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja

Osim planinarenja i markiranja staza društvo je očistilo i uredilo neke zanimljive lokalitete kao što je Kraljev stolac kod sela Klek te pokrenulo stvaranje baze podataka tih lokaliteta. Na tome se neće stati nego će lokaliteti biti upisani u GPS mapu uključujući i nekropole stećaka.

O vrijednim i zanimljivim projektima koje su provodili tajnik Nikica Beljo je istaknuo sudjelovanje  u projektu „Staza Gospi Sinjskoj“. „Članovi Društva sudjelovali su na označavanju i markiranju staze od Franjevačkog samostana na Šćitu do Tomislavgrada. Glavni cilj projekta „Staza Gospi Sinjskoj“ je unaprijediti zajedničku turističku ponudu na temelju zajedničkog kulturnog identiteta pograničnog područja Republike Hrvatske i BiH, kako bi se poboljšala konkurentnost lokalnog turističkog gospodarstva“, kazao je Nikica Beljo.

Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja

Osvajanje vrhova i posjeti drugih planinara Rami

Članovi HPD Rama bili su na nekim od najviših vrhova u BiH (Čvrsnica-Pločno 2228mnv, Veliki Vilinac 2118mnv, Vranica-Nadkrstac 2112mnv, Veliki Vran 2074mnv, Radušu-Idovac 1956 mnv). Zatim su bili na Biokovu u Velebitu u Hrvatskou  Sloveniji na Triglavu  i Austriji  Großglockneru i Rote Wand (Grazer Bergland)

„U budućem djelovanju Društva, nastaviti će se sa sličnim aktivnostima. Zadnje tri godine donijele su konkretne rezultate. Rama i ramske planine za široku javnost su “otkrivene”. Sada skoro da i nema vikenda da planinari, u većim ili manjim skupinama ne dolaze na planinarenje, posebno na planinu Radušu, koja je definitivno postala top odredište planinara“, kazao je Nikica.

Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja

Od 2018. godine pa do danas, HPD “Rama”, službeno, ugostio je i bio vodič preko deset tisuća planinara, najvećim dijelom iz susjedne Hrvatske. Među onima koji su bili gosti HPD “Rama”, bili su i planinari iz BIH, Njemačke, Češke, Australije, Austrije…

„Poseban dojam svim posjetiteljima ramskih planina je pogled s vidikovca Umna  glava koji do sada nikoga nije ostavio ravnodušnim. Surađujemo s brojnim planinarskim društvima u BiH Hrvatskoj, ali naši susjedi su tu neko na prvom mjestu. Suradnja s UP Raduša  Gornji Vakuf-Uskoplje je veoma dobra. Posebno se ističe kroz aktivnosti Memorijalni uspon „Fenix“ na Radušu i Dani Vranice „Ljubo Barnjak“ koji tradicionalno organizira ova udruga gdje se okuplja veliki broj planinara“, zaključio je Nikica Beljo o HPD-u „Rama“

Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja

Obnova rada uskopaljskih planinara

Planinarsko društvo ,,Raduša“ osnovano je 1974. godine i kao takvo djelovalo je unutar svojih statutarnih okvira sve do rata 1992. godine. Pravna sljednica je Udruga planinara ,,Raduša“ koja  osnovana 1997. godine i iste godine udruga pristupa Planinarskom savezu HZ Herceg Bosne čiji je aktivni član ostala do danas. Za svoja djelovanja u okviru Saveza udruga je dobila više priznanja i kao Udruga, ali i njezini pojedini zaslužni članovi pojedinačna priznanja.

Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja

Prvi predsjednik UP „Raduša“ bio je Ljubo Barnjak koji je tu funkciju obnašao do svoje smrti 2011. Iza njega tu funkciju preuzima  Stipo Martinović, potom Ankica Grgić i sada aktualni Mato Perić Mapek.

Nakon ponovnog pokretanje rada  1997. godine, Udruga unutar svojih statutarnih okvira aktivno radi na promoviranju planinarenja kroz razna druženja u prirodi, organizira škole planinarenja u koje se aktivno uključila školska mladež. Neumorno sr radilo i na ovnovi planinarskih objekata. Neizostavno je uređenje i markiranje staza. Kao već tradicionalnu manifestaciju planinarskog druženja UP ,,Raduša” svake godine počevši od 2000. godine na području Radovine (Vranica) organizira Dane Vranice – Ljubo Barnjak, sredinom lipnja na kojoj se okuplja većina društava iz Planinarskog saveza Herceg-Bosne i Hrvatske, ali i druga društva i gosti iz BiH. Udruga je redovni sudionik Dana Planinara Herceg Bosne čiji je domaćin i sama bila dva puta 1999. i 2018. godine. Kao gosti učestvujemo redovno na danima planinara Dalmacije, a često i danima planinara Hrvatske. Početkom proljeća društvo organizira tradicionalni pohod pod nazivom „Pješačenjem do zdravlja“ koji se odvija do doma na Zekinoj Grudi na obroncima Makljena.

Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja

Predsjednik Udruge planinara „Raduša“ Mato Perić Mapek s ponosom ističe da oni ne planinare samo po svojim planinama nego su osvojili i neke poznate vrhove u regiji i svijetu. „Imamo dosta članova planinara koji su u Zagrebu, Austriji i Njemačkoj. Oni često pohode i neke više  kote u mjestima u kojima se nalaze. Ovdje u našem predjelu smo bili osim Vranice, Raduše i Čvrsnica, Biokovo. Jedan veliki pohod je bio od 8 žena i jednog muškarca koji su savladali Olimp. Bitno nam je da se družimo. Osim planinara u BiH družimo se i s dalmatinskim planinarima i odrađujemo sve njihove veće pohode i oni dolaze kod nas. Svima im je Vranica posebno primamljiva. To je jedna od najviših, ali najpitomijih planina“, kazao je Mato Perić Mapek, predsjednik uskopaljskih planinara.

Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja

Planinarski objekti UP-a Raduša

Udruga planinara „Raduša“ raspolaže s dva planinarska objekta: Planinarskom kućom Zakina Gruda i planinarskim domom Radovina. Ovi objekti služe za odmor planinara, izletnika, ali i putnika namjernika te svih onih koje put nanese na ove prostore. No, uvijek je vrijedno napomenuti da se objekti kao i cijela priroda moraju čuvati. Prema njima se treba odnositi s najvećom pozornošću i brigom.

Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja

Vrijedni kroničar ovog društva Matej Perić je kazao da imaju više od 200 članova i dva planinarska objekta; Planinska kuća Zekina gruda i Planinarski dom Radovina.  „Planinarska kuća Zekina gruda nalazi se na obroncima Raduše udaljena 3 km planinarskim stazama od sela Pidriš, a 17 km od Uskoplja. Obje staze su markirane i vode izvanrednim terenima s pogledima na okolne planine i veći dio Vrbaske doline. Gradnja objekta počela je odmah po osnivanju Udruge da bi se završila 2002. godine.  Raspolaže s 20 ležajeva, kuhinjom, dnevnim boravkom te vanjskom nadstrešnicom s ložištem  i roštiljem. Kuća raspolaže priključkom na el. mrežu te hidrantskim priključkom za vodu (kišnica). U okviru objekta izgrađen je WC sa septičkom jamom i priključkom vode. Kuća je otvorena po potrebi ili najavi gostiju“.

Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja

Osim objekta na Zekinoj grudi uskopaljski planinari imaju Planinarski dom u podnožju vrha Nadkrstac na Vranici.

„Planinarski dom Radovina nalazi sa na istoimenom području u podnožju vrhova Nadkrstac 2112 m/nv, Ločika 2107m n/v i drugih. Sagrađen je prvotno kao vila za političare bivše Jugoslavije, da bi izgorio tijekom rata. Dimenzije doma su u tlocrtu 18 x 9 m s dvije etaže. Obnova je počela 2006. godine da bi tijekom ovih godina dobio današnju sliku. Dom Raspolaže sa 11 soba (50 ležajeva) te postoji mogućnost proširenja ponude. U prizemlju je dnevni boravak s 50-ak m2 prostora, kuhinjom, ostavom te WC-ima u okviru kojih se nalazi kupatilo s toplom vodom. Osim tri sobe u prizemlju na katu se nalazi većina spavaćih soba i manji wc. Dom je opremljen elektroinstalacijama koje struju dobivaju iz dva izvora: kolektorskih panela na krovu i agregatne stanice 5 KW”, kazao je Matej Perić.

Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja

Tijekom obnove doma Udruga je obnovila i pročistila vlastiti bazen za pitku vodu tako da je trajno riješila pitanje opskrbe vodom.  Tijekom zadnjih godina izgrađena je suša za drva i alat, te drvena nadstrešnica ili pečenjara, kao i više uređenih kamp mjesta. Do doma vodi nekoliko planinarskih staza (Preko Sinožeta i preko Slapa) te planinarska cesta od Ždrimaca (13 km). Dom nema stalnih domara i otvoren je samo po najavi.

Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja

Ljepote Vranice nadaleko poznate

Ljepote Vranice su nadaleko poznate i ona je omiljeno odredište ne samo uskopaljskih planinara nego i onih koji čim čuju ili vide fotografije ili video odmah pohrle kako bi se uspeli na tu osebujnu planinu i osjetili njezine čari. Tu pristižu planinari i ljeti i zimi. Uskopljacima je dovoljan povod za pohod sam život ispod ove ljepotice.  Zato će mnogi od njih teško propustiti vikend a da ne pohode neke dijelove ili prođu stazama, uspnu se na njeizine impozantne vrhove i onda „baciti“ jedinstveni pogled na sve ono oko seb i diviti se Božjem daru.

Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja

„Posebno zanimljiva staza, naročito onima koji dolaze po prvi puta je izazovna, ali prekrasna  koja vodi od Radovine preko 8 vrhova nadmorske visine više od  2000 metara.  Riječ je o kružnoj stazi kojom se obilaze vrhovi Rosinj, Treskavica, Nadkrstac, Ločika, Krstac, Kota 2028, Devetaci, Bijela gromilica. Nažalost ima i onih koji nagrđuju planinu i njezinu ljepotu, ne brinu o njoj. Dođu zabaviti se, a za sobom ostave sav onaj otpad koji iz civilizacije donesu, ne razmišljajući o dugoročnoj šteti koju nanose plućima planine. Vrijedni članovi udruge redovito čiste i markiraju staze, a nedavno su stavljali i zimske putokaze, koji su devastirani. Čin je to nekoga tko ne voli prirodu ni planinu. No naravno  većina posjetitelja su oni koji sa sobom ponesu uspomene i priče na ovu prekrasnu planinu i naše dobre domaćine, koji svakoga prime otvorenih srca i raširenih ruku“, zaključio je kroničar Matej Perić naš razgovor o uskopaljskim planinarima i planinama.

Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja

Ako netko upita planinare zašto su izabrali baš taj hobi ili što ih je privuklo oni će svi jednoglasno kazati da je to zbog zdravlja, druženja, zabave, novih prijateljstava, novih izazova  pa čak i bijeg od svakodnevnog boravka u zatvorenom i ovih opterećujućih tehnologija. A povrh svega izazov je ponovno se diviti oneme što nam je Bog dao.

Fotografije: HPD “Rama” i UP “Raduša”

Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja

Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja

Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja

Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja

Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja

Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja

Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja

Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja

Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja

Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja

Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja

Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja

Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja

Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja

Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja

Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja

Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja

Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja

Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja

Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja

Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskoplja Trag Božji na planinskim stazama Rame i Uskopljaramski-vjesnik.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima