Treća godišnjica petrinjskog potresa

TNT GROUP

Tri godine prošle su od razornog potresa maginitude 6,2 prema Richteru, koji je u 12:19 sati pogodio Petrinju i okolicu 29. prosinca 2020., odnio je sedam života i nanio golemu štetu.
Iako je obnova ubrzana u posljednjih godinu dana, mnogi još uvijek čekaju da se vrate u svoje domove.

Za sobom je ostavio tužne prizore razrušenih kuća, gospodarskih objekata i javnih zgrada u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim mjestima.

U Majskim Poljanama kod Gline poginulo je petero osoba, u Petrinji je smrtno stradala 13-godišnjakinja Laura Cvijić, najmlađa žrtva potresa na Baniji. Među žrtvama je žena koja je ozljedama zadobivenima u potresu podlegla u ožujku 2021.

U potresu je ozlijeđeno 28 osoba, a još dvoje je poginulo u raščišćavanju ruševina od potresa, pokazuju podaci Civilne zaštite. Bio je to drugi potres nakon što je Banovinu 28. prosinca zatresao onaj magnitude 5.0 prema Richteru, piše Hina.

U potpunosti završeno 7.683 privatnih zgrada i kuća, 758 u postupku obnove
Na treću obljetnicu razornog potresa, iz Ministarstva graditeljstva poručuju kako je cijelo područje danas veliko gradilište te da je postignuta željena dinamika obnove no mnogi su nezadovoljni brzinom kojom se ona odvija.

Podaci Ministarstva govore da je u potpunosti završeno 7.683 privatnih zgrada i kuća dok ih 758 u postupku obnove. Izgrađene su 203 kuće, a njih 193 je u postupku gradnje. Završeno je 28 konstrukcijskih obnova a u tijeku ih je još 324.

Na području Petrinje, Gline i Siska zatvorena sva kontejnerska naselja te su 404 osobe iz njih smještene u adekvatniji smještaj, a u županiji je ukupno zbrinuto 1.309 osoba koje su iz kontejnera preseljene u neki drugi model smještaja.

Izgrađeno je, među ostalim, 140 energetski visoko učinkovitih kuća koje se postavljaju na parcele domova umjesto kontejnera te 12 višestambenih zgrada – osam u Petrinji i četiri u Glini s ukupno 180 stanova. U gradnji je još osam zgrada – u Gvozdu, Topuskom, Glini i Dvoru, a u planu je gradnja još 36 zgrada sa 666 stanova.

Završena je i 131 montažna kuća za privremeni smještaj građana kojima obnova nekretnina još nije završena, a koje će se kasnije koristiti za proširenje domova za starije u Petrinji i Glini, a još 35 takvih montažnih kuća u gradnji je u Sisku.

Između ostalog, Ministarstvo graditeljstva izradilo je web aplikaciju s prikazom svih lokacija obnove koje je moguće provjeriti gotovo jednim klikom, a time su sve informacije i cijeli proces obnove dostupni svima na jednome mjestu.

 

Post Treća godišnjica petrinjskog potresa je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima