U tijeku pripreme za proslavu 1.100. obljetnice krunidbe kralja Tomislava na Duvanjskom polju

TNT GROUP

U sklopu dugoročnog projekta pod nazivom Suvremena interpretacija povijesti, Udruga “Stećak” iz Tomislavgrada provodi istraživanja s podrškom Ministarstva civilnih poslova BiH i Općine Tomislavgrad.

Cilj projekta je priprema za proslavu 1.100. obljetnice krunidbe kralja Tomislava na Duvanjskom polju 2025. godine.

U provedbi projekta, istraživački, etnografski i likovni segmenti bit će objedinjeni kako bi se autentično dočarala krunidba kralja Tomislava.

Prema riječima oca Zvonka Martića, potpredsjednika Udruge Stećak, istraživanja ranohrvatskog razdoblja usmjerena su na odabir odjeće i krune.

Kao rezultat, umjetnik Ilija Skočibušić stvorio je prvu krunu tešku 3.800 grama, od srebra s pozlatom, piše Federalna.ba.

Projekt uključuje i izradu logotipa i zaštitnog znaka proslave, kao i likovnu koloniju koja će prikazati suvremeni pristup interpretaciji povijesnog krajolika Duvanjskog polja.

Tomislav Buntak, dekan Likovne akademije u Zagrebu, ističe mistični osjećaj koji pruža pejzaž Duvanjskog polja.

Svetislav Cvetković, dekan Likovne akademije u Širokom Brijegu, izražava uvjerenje da će projekt, okupivši iskusne i poznate umjetnike, postići očekivane rezultate.

Središnja proslava predviđena je za 2025. godinu, a završetak projekta planiran je multimedijalnom izložbom u Tomislavgradu, Zagrebu te gradovima diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine.”  (Bljesak.info)

Poslovno trgovački centar Metropolis Livno

relax-portal.info

mostarski.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima