Ugostitelji u FBiH još čekaju upute kako urediti prostorije za pušenje

TNT GROUP

Primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana u Federaciji počela je 28. svibnja prošle godine, a kazne bi se trebale početi naplaćivati 12 mjeseci nakon početka primjene, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata. Međutim, ugostitelji kažu da još nisu utvrđeni propisi te da od nadležnih i dalje čekaju upute kako urediti posebne prostorije za pušenje u objektima.

Zakon propisuje zabranu pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu. Zabranjuje se upotreba duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prijevoza u kojima se nalaze maloljetne osobe, što nadziru policijski službenici.

Upotreba je zabranjena i u drugim javnim ustanovama, poduzećima i pravnim osobama gdje se obavlja proizvodni proces, u zatvorenim objektima u kojima se održavaju kulturne, zabavne, sportske i druge manifestacije, priredbe i natjecanja, vrši snimanje i emitiranje, održavaju sjednice i drugi organizirani skupovi građana, osim u za to predviđenim prostorijama.

Predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH Amir Hadžić izjavio je za Faktor.ba da nikada nisu dobili upute kako trebaju biti organizirane posebne prostorije, te smatra da zakon nije provodiv.

„Ništa nismo konkretno dobili niti je urađeno što je najavljivano. Čekamo da nam kažu tehničke uvjete, od kvadrature do ventilacije i ionizacije zraka. Još se nitko nije javio da je dobio ili da mu je neko izvršio kontrolu ugostiteljskog objekta. Što je najgore, nisu nas, struku konzultirali“, govori Hadžić.

Dodaje da je već više od 20 godina veliki broj ugostitelja samoinicijativno odredio prostor za nepušače. Pita se šta su vlast i Ministarstvo zdravlja FBiH uradili na aerozagađenju od kojeg umire više ljudi.

„Ovo je duhanski lobi preko naših leđa. Ne brinu se oni o našem zdravlju“, smatra Hadžić.

Kako su ranije kazali za Faktor iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP), kazne će se početi naplaćivati 12 mjeseci nakon početka primjene, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih temeljem ovog zakona, što znači da će inspekcijske mjere u međuvremenu biti preventivne.

„Kaznene odredbe, ovisno od počinjenog prekršaja, kreću se u rasponu od 2.000 KM do 5.000 KM za pravne osobe, od 300 KM do 1.000 KM za odgovorne osobe, te od 500 KM do 1.500 KM za vlasnike i korisnike prostora, odnosno mjesta u kojem je pušenje zabranjeno“, kažu iz FUZIP-a.

Objava Ugostitelji u FBiH još čekaju upute kako urediti prostorije za pušenje pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima