Umirovljenici na čekanju: Dok se ne usvoji proračun nema ni povećanja mirovina

TNT GROUP

Gotovo sigurne najave nadležnih instanci u FBiH koje su se iznosile u prethodnom razdoblju o povećanju primanja umirovljenika početkom ove godine, a po osnovu tzv. akontativnog modela redovitog usklađivanja mirovina, istopile su se usvajanjem odluke o privremenom financiranju.

Nije utvrđen

Tako je za sada sve izglednije, zbog činjenice da ni prijedlog proračuna za ovu godinu nije utvrđen, da će povećanje mirovina uslijediti tek u svibnju.

U Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje navode kako je upravo izgledno očekivati donošenje odluke o reditom usklađivanju mirovina 15. travnja, a u postotku koji će biti rezultat rasta BDP-a i indeksa potrošačkih cijena.

Te podatke objavljuje Federalni zavod za statistiku, a, prema dosadašnjim pokazateljima, mirovine bi trebale biti povećane za šest posto.

”Ako bi proračun bio uskoro usvojen, onda bi, jasno, Vlada FBiH imala mogućnost donijeti odluku o akontativnom usklađivanju, što je, zapravo, unaprijed isplata po osnovu reditog usklađivanja. Međutim, kako stvari trenutno stoje, akontativno usklađivanje ili model nije izgledan”, rekao je Tomislav Kvesić, glasnogovornik Zavoda MIO.

Traže sastanak

Svjesni su toga i u savezima udruga umirovljenika FBiH, koji su skupa, još 21. prosinca, zatražili žuram sastanak s federalnim premijerom Nerminom Nikšićem i njegovim suradnicima te direktorom Zavoda.

”Do sada nismo dobili odgovor, a mišljenja smo da je premijer morao naći vremena za nas i probleme koje ima naša populacija. Bez obzira na to što trenutno sve stoji sumnjivo po pitanju usvajanja proračuna, donekle sam optimističan da će se, ipak, to dogoditi. Jer, ako se proračun skoro ne usvoji, iskreno, ne znam kako ćemo to moći prihvatiti”, rekao je Ivo Kožul, predsjednik Saveza umirovljenika FBiH.

Izvanredno usklađivanje

”U ovom razdoblju mi smo debelo oštećeni, tako da naši umirovljenici ne mogu zadovoljiti potrebe potrošačke košarice više od jedne petine. Dakle, pet puta slabije živimo od onoga što bi bilo normalno. Stoga, uz redovito usklađivanje mirovina, potrebno je izvršiti i izvanredno. Od toga nećemo odustati”, dodao je Kožul.

Objava Umirovljenici na čekanju: Dok se ne usvoji proračun nema ni povećanja mirovina pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima