Uskoro važna promjena za redovne studente u FBiH: Moći će raditi do 180 dana

TNT GROUP

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike utvrdila Prijedlog zakona o dopunama Zakona o radu kojim se regulira privremeni i povremeni rad studenata.

Na taj način će se omogućiti da i redovni studenti imaju priliku legalno raditi, što je ranije bilo potpuno zakonski nedefinirano područje.

Za portal Avaz ministar rada i socijalne politike Adnan Delić ističe da će studenti na ovaj način moći raditi do 180 dana, odnosno šest mjeseci u jednoj kalendarskoj godini.

Naglašava da su u tekst Zakona ugrađeni svi mehanizmi zaštite na radu, što podrazumijeva i da studenti ne smiju biti angažirani na poslovima povećanog rizika.

„Ovom dopunom Zakona o radu omogućava se legalan rad studentima, te stjecanje radnih navika tijekom školovanja, što će im poboljšati položaj na tržištu rada nakon završetka obrazovanja. Također im se omogućava i stjecanje vlastitih prihoda, što predstavlja rasterećenje roditelja, ali i samih studenata tijekom školovanja, te doprinosi osjećaju vrijednosti i doprinosa, te razvoja osobnog profesionalnog i društvenog segmenta“, rekao je Delić za Avaz.

Naglašava da, na drugoj strani, što se tiče poslodavaca, ovom dopunom u Zakonu o radu će im biti omogućeno jednostavno angažiranje osoba za obavljanje poslova za koje se ne isplati zaposliti radnike u radni odnos po osnovu ugovora o radu, kao što su sezonski i pomoćni tehnički poslovi.

„Osim toga, legaliziranjem rada redovnih studenata nastojimo smanjiti brojne malverzacije i pojednostaviti kontrolu od nadležnih inspekcija, te na taj način utjecati na smanjenje utjecaja sivog tržišta rada, odnosno rada na crno“, istaknuo je Delić.

Inače, ove izmjene zakona tek trebaju proći parlamentarnu proceduru, no pretpostavka je da oko ovog pitanja ne bi trebalo biti nikakvog sporenja.

Objava Uskoro važna promjena za redovne studente u FBiH: Moći će raditi do 180 dana pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima