Vremenska prognoza Mostar

Vremenska prognoza Mostar dostupna je u realnom vremenu 24 sata dnevno na portalu Mostarski.info. Vrijeme sutra Mostar!

Mostar ima umjerenu sredozemnu klimu s blažim, ali hladnim zimama (uz malo ili nimalo snijega), te u vrućim ljetima temperature u hladu mogu iznositi i do 45°C.

Mostar je bio najtopliji grad u bivšoj Jugoslaviji, a danas u Bosni i Hercegovini, te je uz Atenu grad s najviše sunčanih dana u godini. Snijeg u Mostaru je rijedak.

Nezaboravan snijeg u Mostaru

Zime u kojima se snijeg u Mostaru zadržao više od 15 dana bile su: 1955/56. (15 dana), 1962/63. (23 dana), 1984/85. (27 dana), 2004/05. (15 dana) i 2011/12. (26 dana).

Jedna od snježnijih zima bila je 1971. kada je izmjereno 37 cm snijega. Snježne zime bile su 1929., 1940. i 1956. godine. Mostar je bio potpuno blokiran 4. veljače 2012. godine.

Snježno nevrijeme, koje je trajalo više od 60 sati, izazvalo je prometni kolaps i paraliziralo život u gradu. Proglašeno je stanje elementarne nepogode. 5. veljače 2012. godine, izmjereno je 88 cm snijega.[5]

Najviša izmjerena temperatura, najviši prosječni broj oborina i najveći broj sunčanih sati izmjereni u Bosni i Hercegovini bili su u Mostaru. Dana 31. srpnja 1901. godine, izmjereno je 46,2 °C.

U Mostaru, prosječno godišnje padne 1.515 l/km², dok broj sunčanih sati u godini iznosi 2.291. 24. siječnja 1963. godine, apsolutna minimalna temperatura je iznosila -10,9 °C, a 13. srpnja 1984. registrirana je apsolutna maksimalna temperatura zraka od 41,2 °C.

Srednja godišnja temperatura iznosi 14,6 °C, zimska 5,8 °C, a srednja ljetna temperatura 23,2 °C.[6]

Dana 6. kolovoza 2008., temperatura u 13 sati u središtu Mostara dosegnula je 39 °C, a na suncu je izmjereno čak 56,4 °C.

Točno u ponoć, u noći s četvrtka, 16. na petak, 17. srpnja 2009. u Mostaru je zabilježena temperatura zraka od 29,3 °C što je, najviša noćna temperatura u BiH zabilježena od 1893. otkad se u BiH službeno vode meteorološka mjerenja.

vremenska prognoza mostar vrijeme sutra
Vremenska prognoza Mostar – vrijeme mostar po satu

Mostar je među najtoplijim gradovima Europe

Mostar je bio među najtoplijim gradovima Europe u rujnu 2011. godine, koji je proglašen najtoplijim rujnom u posljednjih 65 godina. 15. rujna 1987. godine, u Mostaru je izmjereno 40,6 °C.

Dana 14. prosinca 2011. godine, Mostar je osvanuo prekriven maglom što je dosta neobično za ovaj grad.

Srednja godišnja temperatura u Mostaru u 2011. iznosila je 16,2 °C, koliko je bilo i 1994. godine, a toplija od ove dvije godine bila je samo 1950. godina, kada je iznosila 16,9 °C.[11] Mostar je s temperaturom zraka koja je, 8. srpnja 2012., iznosila 40,3 °C, imao najvišu temperaturu izmjerenu u Europi.[

Vrijeme Mostar oborine

U Mostaru je od ciklone Juliane, 12. veljače 2013., palo 124 l/m² kiše što je najveća izmjerena količina oborina, ne samo na Balkanu, nego i u Europi. Mostar je primio drugu najveću količinu oborina na svijetu.

U prva tri mjeseca 2013. u Mostaru je palo 999,7 l/m². Ovo tromjesečje je i u Mostaru najkišovitije od 1955., a prethodno najkišovitije navedeno razdoblje je bilo 1970. kada je ukupno palo 878 mm, odnosno 122 l/m² manje. Također, novopostavljena rekordna količina oborina za mjesec ožujak iznosi 415,7 litara, što je upravo izmjereno u ožujku 2013.

vremenska prognoza mostar vrijeme sutra
vremenska prognoza za mostar

Klima i vremenska prognoza Mostar

Klima u Mostaru se u posljednjih desetak godina primjetno mijenja. Prije izrazito sušna klima danas je sve vlažnija i vlažnija što ljetne vrućine čini nesnošljivim i često zrelim za proglašavanjem elementarne nepogode.

Mostar ima ugodnu klimu pogodnu za uzgoj različitih vrsta voća i povrća. Jeseni i zime u Mostaru znaju biti izrazito kišovite.

Vrijeme sutra u Mostaru, kakvo će sutra biti vrijeme? Kada su u pitanju planovi ili planiranje nekog događaja, pitanje „kakvo će sutra biti vrijeme“ je neizostavan dio dogovora.

Iako danas odgovor na pitanje kakvo će biti vrijeme sutra možemo pronaći bilo gdje, od tv-a, interneta, pregledavanjem aplikacija na mobitelu i sl. Ponekad se one razlikuju. Što onda? Kojem izvoru najviše vjerovati?

Ako su danas oblaci na nebu ne znači da vrijeme sutra će biti kišovito, isto tako ako je vani sunčano ne znači da se ne može pojaviti kiša.

Vremenska prognoza Mostar je dosta tražen pojam na internetu, osobito kada se očekuje određeno nevrijeme ili mogućnost kiše ili snijega. 

Kad će biti kiša, kada će pasti temperatura, kada će konačno pasti snijeg, pitanja koja se vežu uz prognozu su mnogobrojna kao i mjesta na kojima možemo pronaći odgovore na pitanja.

Gomila meteoroloških aplikacija je danas dostupno za naš pametni telefon, i upravo je ovo danas najčešći način kako većina nas provjerava vremensku prognozu.

vremenska prognoza mostar vrijeme sutra
Vremenska prognoza Mostar – norveška prognoza mostar

Vremenska prognoza Mostar vrijeme sutra

Danas prognozu možete provjeriti u bilo koje vrijeme na raznim web stranicama. Mnoge aplikacije za mobitel tako danas nude uvid u vremensku prognozu iz sata u sat.

Kada upišete vrijeme sutra na internet pretraživanje, vaše pretraživanje vam automatski izbaci trenutno vrijeme prema vašoj lokaciji i temperaturu kroz razdoblje cijelog dana, također vam nudi uvid u vrijeme narednih par dana. Ako scrollate malo dolje vidjet ćete doslovno na stotine rezultata pretraživanja.

Ono što je super kod nekih stranica za vremensku prognozu je što vam nude i opciju Rain alarma koji vam pokazuje satelitsku snimku kretanja oblaka nad područjem koje vas trenutno zanima.

Vrijeme sutra možete tako provjeriti na više web stranica i aplikacija kako bi bili uvjereni u prognozu. Isto tako možete provjeriti i popis najboljih aplikacija za gledanje vremenske prognoze za vaš mobilni uređaji te skinuti i isprobati koju.

vremenska prognoza mostar

Mostar vrijeme sutra prognoza

Iako većina novijih mobitela danas već dolazi s određenom aplikacijom koja prati vremensku prognozu, ona često nije najtočnija i nekada se bori s traženjem lokacije. Kako provjeriti vrijeme sutra pomoću aplikacije na mobitelu?

Popis najbolje funkcionalnih aplikacija za mobitele kada je u pitanju vremenska prognoza Mostar možete pronaći na internetu ili play store-u. Među favoritima su danas svakako Weather Radar App, AccuWeather, NOAA Radar, Yr. no i novi sajt VrijemeSutra.com

Ovakve aplikacije rade na jednostavnom principu gdje je bitno da imate samo uključenu lokaciju dok ste u aplikaciji kako bi se moglo locirati mjesto za koje vas zanima primjerice vrijeme sutra. Navedene aplikacije vam tako nude mogućnosti pokazivanja temperature, mogućnosti padalina, tlaka u zraku i sl.

Aplikaciju je najbolje odabrati pomoću recenzije drugih korisnika. Ako vam se ipak ne da instalirati posebne aplikacije, tada vrijeme možete provjeriti brzim pretraživanjem za prognozu i određeni grad koji vas zanima.

Također i na internetu postoje i određene stranice gdje možete pratiti uživo satelitske snimke promjene vremena na određenom području. Rain alarm kao aplikacija je zato postala iznimno popularna, ne samo da daje uvid u oblake i kišu, nego i količine samih padalina na određenom području.

VRIJEME U HERCEGOVINI