Zapadnohercegovačka županija najbogatija u BiH poslije Sarajevske, Grude se najviše razvile

Zapadnohercegovačka županija je jedna od najuspješnijih u Federaciji Bosne i Hercegovine, s prihodima koji su premašili pet milijardi konvertibilnih maraka, a posebno se ističe općina Grude, istaknuto je na skupu gospodarstvenika u Grudama tijekom proslave dana te općine.

Premijer Zapadnohercegovačke županije Predrag Čović naglasio je da se prema indeksu razvijenosti za 2022. godinu, ta županija smjestila na drugo mjesto unutar FBiH.

“Ovo malo gospodarsko čudo, koje broji manje od sto tisuća stanovnika, ostvaruje izvanredne ekonomske uspjehe i raste iz dana u dan”, rekao je Čović.

Dodao je kako ukupni prihodi Zapadnohercegovačke županije kontinuirano rastu te su u 2022. godini premašili pet milijardi maraka, dosegnuvši cifru od 5.235,810.329 KM, a neto dobit je skoro pola milijarde maraka.

“Ekonomski pokazatelji su u stalnom porastu, a broj zaposlenih u županiji također raste, pa je u 2022. godini iznosio 20.915”, istaknuo je premijer.

Prosječna neto plaća u županiji je bila 1.002 marke, što predstavlja značajan rast s obzirom na to da je 2021. godine iznosila 892 KM, a 2020. godine 873 KM.

Od četiri lokalne zajednice u županiji, Grude su zabilježile najveći rast od 28,5 posto, dok je Široki Brijeg narastao za 24,2 posto, Posušje za 23,6 posto, a Ljubuški za 18 posto u odnosu na prethodno analiziranu godinu.

Čović je naglasio da su strateški ciljevi Vlade Zapadnohercegovačke županije usmjereni na gospodarski razvoj, društvenu odgovornost i učinkovitu organizaciju, te je u sklopu toga definirala prioritete i poduzima konkretne mjere za njihovu realizaciju.

“Za postizanje ovih ciljeva ključna je suradnja između svih razina vlasti, gospodarstvenika, organizacija i građana kako bismo stvorili okruženje koje će poticati rast i napredak cijele zajednice, te nas inspirirati da nastavimo raditi zajedno, čineći našu Županiju još boljim i ugodnijim mjestom za život i rad”, zaključio je premijer Čović.

Objava Zapadnohercegovačka županija najbogatija u BiH poslije Sarajevske, Grude se najviše razvile pojavila se prvi puta na Posušje.info.

www.posusje.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima