Ambasadorice dobrote: priča o Blanki, Šejli i Livni

TNT GROUP

Ukoliko bi život bio pozornica, a uloga dobra trebala pripasti nekome, sigurno bi to bili Blanka i Šejla. Ove dvije inspirativne žene iz Livna su prave ambasadorice dobra, aktivizma i filantropije.

Blanka je časna sestra iz reda sestara milosrdnica, dok je Šejla mualima. One su osobe koje su istakle ljepotu činjenja dobra u zajedništvu. Blanka je prije sedam godina došla iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, a Šejla je Livnjanka.

U društvu gdje različitosti često prouzrokuju nesuglasice, sporove i sukobe, njihov primjer pokazuje kako različitosti mogu biti pokretači pozitivnih promjena. Za činjenje dobra i ostvarivanje promjena ne treba posebna priprema ni snaga, dovoljno je samo okrenuti se oko sebe i odigrati svoju ulogu na najbolji mogući način. Bog nam je kao tvorac života dao beskrajnu slobodu da našim radnjama dodajemo ili oduzimamo ono što želimo.

Ljudskost i milosrđe su riječi koje prate ove divne žene.

Nekima se može učiniti da ono što Blanka i Šejla rade treba biti svakodnevnica, ali moramo biti svjesni da svjedočimo mnogim situacijama koje su suprotne njihovim vrijednostima.

Celokupna priča započela je tako što je sestra Blanka posjetila Medžlis islamske zajednice u Livnu i stupila u kontakt sa Šejlom. To je bio početak dugotrajnog prijateljstva koje je do danas donosilo divne stvari.

Nabavka mašine za rublje samohranoj majci bila je prva akcija koju su organizovale, a realizovana je u manje od petnaest dana. Iz te akcije proizašla je jedna fotografija koja je postala viralna, simbol zajedništva i inspiracija za mnoge. Nakon toga, shvatile su da zajednički mogu učiniti mnogo korisnih stvari za lokalnu zajednicu.

Udruženje žena MIZ Livno, članice Marijanske vinkovske mladeži, udruga PUŽ i ostale humanitarne organizacije su nastavile s zajedničkim djelovanjem s ciljem pružanja pomoći najpotrebitijima u Livnu.

Saradnja sa organizacijom Pomozi.ba dodijelila im je ulogu koordinatora za Kanton 10 i omogućila podjelu 500 prehrambenih paketa.

Podrška stanovnicima lokalnih zajednica Drvara, Mrkonjića, i Glamoča također nije izostala, pružajući pomoć kroz nabavku ogrjeva za grijanje i distribuciju medicinske opreme za osobe s invaliditetom.

Pored humanitarnih akcija, Šejla i Blanka rade na promoviranju dobra kao stila života, te podstiču dobrotu kao prirodno stanje i svakodnevicu. Njihov rad poziva na solidarnost i pokazuje najljepše strane zajedništva.

One zapravo promovišu vrijednosti na kojima počiva njihova vjera.

Za svoj rad su nagrađene prestižnom nagradom “Večernjakov pečat”, a godinu dana kasnije su bile počasne gošće na dodjeli. Navedenu nagradu su dobile jer ih je lokalna humanitarka nominirala.

Nažalost, gradske i kantonalne vlasti još uvijek pružaju nedovoljnu podršku u promoviranju ovakvog aktivizma.

Šejla i Blanka svoje uloge biraju svjesno i igraju ih na najplemenitiji način. One ne traže aplauz, već žele biti motivacija drugima. Kako kažu, za vjernika ili vjernicu, cijeli svijet je dom.

A ako je to tako, neka cijeli svijet bude poput doma koji su stvorile Šejla i Blanka.

Piše: Nihad Suljić

Ova priča je nastala uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH (USAID) kroz program “Snaga lokalnog”. Za sadržaj priče odgovoran je autor i “Mreža za izgradnju mira”. Stavovi izneseni u priči ne odražavaju nužno stavove USAID-a ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država. Posjetite Snagalokalnog.ba za više informacija.

Izvor: ( relax-portal.info / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima