Anonimni portali u Livnu i Hercegbosanskoj županiji ponovno šire klevete pred izbore, ovaj put institucije spremne na reakciju

TNT GROUP

U Livnu, 20. svibnja 2024. – Prije svakih izbora u Livnu i Hercegbosanskoj županiji pojavljuju se anonimni portali čiji je osnovni cilj blaćenje političkih stranaka i pojedinaca. Ove godine, kao i ranije, stranačko vodstvo HDZ 1990, HNP-a i HRS-a su bili najviše meta.

Dvije godine ranije, tokom prethodnog izbornog ciklusa, mnoge lažne tvrdnje i klevete su prolazile nekažnjeno, bez ozbiljnijeg angažmana relevantnih institucija. Ova situacija je izazvala veliko nezadovoljstvo među građanima i političkim akterima, koji su zahtijevali oštrije mjere za suzbijanje takvih aktivnosti.

Međutim, ove godine su se stvari promijenile. Nadležna tijela su odlučila preduzeti odlučne korake kako bi spriječila širenje neistina i blaćenje političkih aktera. Institucije poput Tužiteljstva Hercegbosanske županije, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) i Federalne uprave policije (FUP) su već informirane o situaciji. Prijave su podnijeli Nedeljko Rimac, Jozo Ćosić i Ivan Vukadin.

Razlog za prijavu su laži o koncesijama. Bitno je napomenuti da su sve koncesije na području grada Livna izdate uz saglasnost Grada Livna, direktno ili putem šutnje i ignorisanja u roku od 30 dana, što se također smatra saglasnošću. Grad je u tim slučajevima odbio odgovoriti na postavljena pitanja, čime je implicitno dao pristanak za izdavanje koncesija. Problem sa navedenom koncesijom je što je investitor iz Livna, a ne iz Hercegovine, te nije tajkun iz HDZ-a BiH koji ima vlast u Gradu Livnu.

Posebno značajan korak u ovom procesu je otkrivanje IP adresa vlasnika spornih portala. Identifikacija ovih adresa omogućila je nadležnim institucijama praćenje i analizu aktivnosti koje se provode putem tih stranica. Očekuje se da će institucije temeljito obaviti svoj posao kako bi zaustavile iznošenje kleveta i laži.

Politički analitičari ističu kako je ovaj potez ključan za očuvanje integriteta izbornog procesa i povjerenja građana u demokratske institucije. „Važno je spriječiti širenje dezinformacija koje mogu značajno utjecati na izborni rezultat i destabilizirati političku situaciju u regiji“, izjavio je jedan od analitičara.

Građani Livna i Hercegbosanske županije također izražavaju nadu da će ovaj put nadležne institucije brzo i efikasno djelovati, te da će svi počinitelji biti adekvatno sankcionirani. “Vrijeme je da se stane na kraj ovakvoj vrsti prljave kampanje. Nadamo se da će institucije pokazati odlučnost i zaštititi nas od lažnih vijesti i kleveta,” kazao je jedan od stanovnika Livna.

Ovo je važan trenutak za Hercegbosansku županiju, jer će ishod ove situacije pokazati sposobnost i volju institucija da se suprotstave narušavanju demokratskih procesa. Svi se nadaju da će ovaj put pravda biti zadovoljena te da će izbori proteći u fer i transparentnom okruženju, prenosi portal hbz-vijesti.

Anonimni portali u Livnu i Hercegbosanskoj županiji ponovno šire klevete pred izbore, ovaj put institucije spremne na reakciju

Objava Anonimni portali u Livnu i Hercegbosanskoj županiji ponovno šire klevete pred izbore, institucije ovaj put spremne reagirati pojavila se prvi puta na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima