BiH usvojila Strategiju za suzbijanje korupcije

TNT GROUP

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj u utorak usvojilo je Strategiju za borbu protiv korupcije za razdoblje od 2024. do 2028. godine. Također je usvojen i prateći Akcijski plan koji je pripremila Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK).

Usvajanje ove Strategije posebno je važno s obzirom na činjenicu da Bosna i Hercegovina nije imala ovaj dokument od 2019. godine, kada je istekla prethodna Strategija.

Ovo je prvi put da je Strategiju za borbu protiv korupcije radila Radna grupa, koju je imenovalo Vijeće ministara BiH na prijedlog APIK-a. Uključenost svih razina vlasti i transparentan proces donošenja odluka pokazuje funkcionalnost principa međusobne suradnje i inkluzivnosti.

Prema analizi korupcije u BiH, Agencija je kreirala Strategiju na nacionalnoj razini, postavljajući viziju i ciljeve kako bi se korupcija preventirala.

Kroz Akcijski plan i konkretne aktivnosti u Strategiji, počinje njena implementacija uz angažman institucija i organizacija. Važno je naglasiti da je ključna dosljedna provedba antikorupcijskih mjera, što ocjenjuje direktor APIK-a Elvis Kondžić kao pozitivan pomak u antikorupcijskoj politici BiH.

Strategija i Akcijski plan predviđaju koordinaciju svih razina vlasti u antikorupcijskim aktivnostima, te potiču izradu sličnih planova na lokalnoj razini. U izradi ovih dokumenata sudjelovale su različite institucije uz podršku Izaslanstva EU u BiH, priopćeno je iz APIK-a.

BiH je dobila Strategiju za borbu protiv korupcije, što je važan korak prema integritetnijem društvu.

Izvor: ( tomislavcity.com / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima