Blidinje će uskoro dobiti sistem za otkrivanje požara

TNT GROUP

Veleposlanstvo Republike Češke u Bosni i Hercegovini, zajedno sa nevladinom organizacijom People in Need (PIN), Općinom Jablanica i Ministarstvom trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanske županije, predstavili su pilot projekt F.I.R.E.S. (Forefront Initiative for Rapid Early Suppression – Rano upozorenje od šumskih požara) u Jablanici.

Senzori u parku

Projekt je od ključne važnosti za Bosnu i Hercegovinu, posebno za Hercegovačko-neretvansku županiju, koja se suočava sa povećanim brojem šumskih požara. Ministar Emil Balavac i načelnik Damir Šabanović upoznali su predstavnike drugih gradova sa rizicima i tehnologijom sustava ranog upozoravanja.

Pilot projekt trenutno testira senzore u gradskom parku Jablanica, kasnije će biti implementiran u općini Jablanica i Parku prirode Blidinje, pogođenim požarom 2022. godine.

Širenje projekta na regiju

Projekt uključuje napredne tehnologije za detekciju i reagiranje na požare. U suradnji sa nevladinom organizacijom People in Need, potpisani su memorandumi sa različitim tijelima kako bi se projekt proširio na regiju.

Mreža detektora

Sustav ranog upozoravanja koristi senzore detektora dima povezane sa ‘Cloud’ sustavom za pružanje naprednih upozorenja i brzo reagiranje na požare.

Model za regiju

Pilot projekt u Jablanici može poslužiti kao model za prevenciju šumskih požara i prilagodbu klimatskim promjenama u cijeloj regiji, doprinoseći nacionalnim i regionalnim strategijama adaptacije na klimatske promjene i smanjenja rizika od katastrofa.

Projekt F.I.R.E.S., sufinanciran od strane Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike, Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK, Općine Jablanica i People in Need, nudi sveobuhvatno rješenje fokusirano na rano upozoravanje, preventivne mjere, poboljšano upravljanje i inovativnu tehnologiju.

Objava Blidinje uskoro dobiva sustav za otkrivanje požara pojavila se prvi puta na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima