Da li će umirovljenici u FBIH završiti na ulici?

TNT GROUP

Umirovljenici iz Federacije BiH su izrazili nezadovoljstvo zbog ukupnog porasta mirovina. Prvo su se akontativno uskladile za pet posto, a zatim je Upravni odbor MIO donio odluku da se travanjske mirovine povećaju za dodatnih 1,55 posto. Savez udruga umirovljenika u FBiH nije zadovoljan ovim povećanjima i najavili su izlazak na ulice ako se njihovi zahtjevi ne ispune.

Umirovljenici zahtijevaju izmjene Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju i isplatu jednokratne pomoći.

Glasnogovornik Federalnog zavoda MIO Tomislav Kvesić istaknuo je da je Zavod samo servis u cijelom procesu te da će provesti odluke koje donese Vlada FBiH i resorno ministarstvo.

Ministar Adnan Delić iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike kazao je kako analiziraju zahtjeve umirovljenika, ali i svoje financijske mogućnosti. Dodao je da trenutni zakon, u slučaju proračunskog deficita, ne predviđa izvanredno usklađivanje mirovina, no nada se da će izmjenama i dopunama zakona omogućiti Vladi takvu mogućnost.

Prosječna plaća u Federaciji BiH gotovo je dva puta veća od prosječne mirovine, što je dodatni razlog zbog kojeg su umirovljenici najavili prosvjede u rujnu, ako ne dođe do značajnijeg povećanja mirovina. Ministar Delić podržao je zahtjev Saveza za osnivanjem vijeća umirovljenika u Federaciji BiH kao službenog tijela za zagovaranje prava pred vlastima.

Ministarstvo rada i socijalne politike navelo je da su povećali proračunska sredstva za Savez umirovljenika te za brojne druge aktivnosti, uključujući financiranje banjskih liječenja.

U ovoj godini su isplatili po 300 maraka jednokratne pomoći za umirovljenike s najnižim mirovinama. Vjeruju da će uspjeti pronaći rješenje za bolji status umirovljenika bez narušavanja proračunske stabilnost Federacije BiH.

Hoće li umirovljenici u FBIH na ulice? je prvi puta viđen na Grude Online.

Izvor: ( www.grude-online.info / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima